LONDEN - Een zwaargehavend PSV heeft woensdagavond voor een enorme stunt gezorgd door Arsenal in de eerste ronde van de knock-outfase van de Champions League te verslaan. De ploeg van trainer Ronald Koeman hield de Londense ploeg in Londen op 1-1, nadat het eerder in Eindhoven al met 1-0 had gewonnen.

De Braziliaan Alex dacht aanvankelijk de schlemiel van de avond te worden, maar groeide uiteindelijk uit tot de held van PSV. De verdediger maakte in de 83e minuut gelijk (1-1), nadat hij Arsenal eerder met een treffer in eigen doel op voorsprong had gezet.

Van te voren was eigenlijk wel duidelijk dat het duel tussen de twee teams een eenzijdig karakter zou krijgen. Arsenal moest de achterstand van 1-0 uit de eerste wedstrijd in Eindhoven goedmaken.

Aanval

De ploeg van de Franse coach Arsene Wenger viel dan ook gepassioneerd aan in het stijf uitverkochte nieuwe onderkomen. PSV werd al in de eerste helft ver teruggedrongen op de eigen helft, maar weigerde aanvankelijk te capituleren.

PSV was in Londen weinig benijdenswaardig. Juist in een wedstrijd waarin het de ene na de andere aanvalsgolf op het doel van Gomes af zag komen, miste de Eindhovenaren liefst vier verdedigers. Jan Kromkamp, Michael Reiziger zijn geblesseerd, Manuel da Costa is ziek en Eduardo Alcides is niet speelgerechtigd in de Champions League.

Omzettingen

Het noopte Koeman tot heel wat omzettingen. Csaba Feher, die normaal zelden speelt voor PSV, werd rechtsback. De Chinese aanwinst Xiang Sun speelde aan de linkerkant van de verdediging.

Vooral Sun had het moeilijk in Londen. De Chinees bleek verdedigend opnieuw kwetsbaar, maar kwam ook aanvallend nauwelijks in het stuk voor. Zoals eigenlijk heel PSV. In de eerste helft schoot de ploeg van trainer Ronald Koeman geen enkele keer op doel.

Druk

Arsenal daarentegen ontwikkelde een enorme druk. PSV heeft het geluk dat het beschikt over de Braziliaanse sterkhouders Alex en Gomes. Vooral Alex was in het hart van de Eindhovense afweer een verademing. Zijn motoriek oogt weliswaar wat houterig, maar defensief was hij woensdagavond de beste man op het veld. Vrijwel elke Londense aanval werd gesmoord door de oersterke laatste man.

Toch was het niet alleen kunde dat PSV in de eerste helft overeind bleef. Arsenal speelde goed en kreeg enkele goede mogelijkheden op de openingstreffer. De ploeg heeft echter moeite met scoren, zeker omdat Thierry Henry niet fit genoeg was om te spelen. Kolo Touré (twee keer), Adebayor en Baptista kregen geweldige kansen om hun ploeg op 1-0 te brengen, maar faalden allemaal. Ook Gomes bleek weer eens een uitstekende sta-in-de-weg.

In aanvallende opzicht kon PSV vrijwel geen vuist maken. Bovendien viel Arouna Koné in de 40e minuut met een knieblessure.

Bandage

Hij probeerde nog wel verder te spelen met een flinke bandage om het gewricht maar werd uiteindelijk vervangen door Ibrahim Afellay, die ook niet fit genoeg was om vanaf het beginsignaal te spelen.

Uitgerekend Alex werd de held van de avond. De Braziliaan scoorde in de 58e minuut weliswaar in eigen doel, nadat Gomes mistastte bij een corner van Gilberto, maar zorgde ook voor de verrassende ommekeer. De 1-0 zorgde ervoor dat het duel explodeerde; PSV ging aanvallender spelen en Arsenal bleef op zoek naar de 2-0.

Uiteindelijk maakte de Braziliaan zijn fout van eerder op de avond meer dan goed. In de 83e minuut kopte hij met een geweldige sprong zijn ploeg naar 1-1. Genoeg voor een enorme verrassing én een plaats in de kwartfinale van de Champions League.

Koné

PSV'er Arouna Koné is waarschijnlijk enige weken uitgeschakeld. De aanvaller raakte geblesseerd aan zijn knie. "Hij heeft de mediale band van zijn knie verrekt", aldus trainer Ronald Koeman na afloop van het duel. "Ik ben bang dat we hem enkele weken moeten missen."

Doelman Gomes hield eveneens een beenblessure over aan het duel in Londen. Een woordvoerder van PSV kon een uur na de wedstrijd nog niet zeggen wat de Brzailiaan precies mankeerde. Daarover komt donderdag meer duidelijkheid.

PSV schakelt Arsenal uit