NEWCASTLE - Glenn Roeder is onder de indruk van AZ. Dat vertelde de trainer van Newcastle United woensdag. De Engelsen treffen AZ donderdag in de achtste finales van de UEFA-beker.

"Op voetbaltechnisch- en tactisch gebied is dit de beste ploeg die we dit seizoen in de UEFA-beker zijn tegengekomen", aldus Roeder. "Vorige week woensdag heb ik in Utrecht de bekerwedstrijd gezien. De overwinning voor AZ had veel hoger kunnen uitvallen dan 1-2. Het veldspel was erg indrukwekkend."

Strijd

Roeder ziet desondanks kansen voor zijn ploeg, die op dit moment elfde staat op de ranglijst. "Met onze inzet en strijd kunnen we het iedereen lastig maken." De coach voorziet een botsing van stijlen. "Onze spelopvattingen verschillen enorm. Daarom snap ik ook wel dat Nederlandse clubs altijd graag tegen Engelse teams spelen. Maar andersom is dat ook zo. We kennen de zwakheden van elkaar."

Roeder ontmoette in Utrecht John Metgod, assistent-trainer van Feyenoord. Hij bekeek AZ voor het competitieduel tussen beide clubs van zondag. Roeder en Metgod kenden elkaar nog van vroeger. "John heeft me gewaarschuwd. Hij zei: AZ gaat jullie aanvallen."

Tacticus

De 51-jarige trainer van Newcastle kreeg dat idee twee weken eerder al, toen hij hoorde dat Fenerbahce - AZ in 3-3 was geëindigd. "Dat is de verdienste van Van Gaal. Hij is een groot tacticus. Voor ons is het donderdag belangrijk om geen doelpunt tegen te krijgen. Dan maken we in Alkmaar volgende week een goede kans."

Roeder heeft tegen AZ weer de beschikking over een aantal belangrijke spelers. De Turk Emre en verdediger Stephen Carr zijn na een lange blessureperiode weer fit. Carr begint vermoedelijk in de basis, Emre als wisselspeler. Damiën Duff, die afgelopen weekeinde het competitieduel tegen Middlesbrough (0-0) miste door griep, is ook weer inzetbaar. "Eindelijk wordt onze lijst met afwezigen steeds kleiner", aldus Roeder.

Vermoedelijke opstelling Newcastle United: Given; Solano, Taylor, Bramble en Carr; Milner, Parker, Butt en Duff; Martins en Dyer.