LA TOUSSUIRE - Floyd Landis had woensdag geen verklaring voor zijn optreden in de tweede Alpenrit in de Ronde van Frankrijk.

De Amerikaan kwam ruim tien minuten later over de streep dan winnaar Michael Rasmussen. Landis verloor zijn gele trui en duikelde naar de elfde plaats in het algemeen klassement.

Slechte dag

"Bedankt dat jullie met zo velen naar mijn hotel zijn gekomen", begon Landis zijn verhaal tegen een groep journalisten. "Dat is vriendelijk van jullie. Ik heb alleen weinig te vertellen. Een echte uitleg is er niet. Ik had gewoon een slechte dag. De hele rit voelde ik me al niet best."

Landis beseft dat de kans op de eindzege nagenoeg is verdwenen, maar blijft strijdbaar. "Als ik kan, zal ik vechten."

Pereiro

Pereiro, de nieuwe bezitter van het geel, voelde mee met zijn voormalig ploeggenoot Landis. "Ik vind het triest voor hem."

"Hij is een vriend", zei Pereiro die in het algemeen klassement zijn landgenoot Sastre en de Duitser Klöden nu voorgaat. Hij was verrast het geel weer in handen te hebben. "Ik kon het me amper voorstellen. Landis leek onaantastbaar. Maar hij had een slechte dag. Vandaag was hij het, morgen ben ik misschien wel aan de beurt."

Pereiro kon niet zeggen of hij zichzelf nu als serieuze kandidaat voor de eindzege ziet. "Deze Tour kent een waanzinnig verloop. We moeten het van dag tot dag bekijken. Maar als het donderdag allemaal goed verloopt moeten we er serieus rekening mee houden."