LA TOUSSUIRE - De Deense Rabo-renner Michael Rasmussen won woensdag de zestiende etappe in de Ronde van Frankrijk en veroverde ook de bolletjestrui. "Dat waren beide doelen. Ik wilde die trui en een ritoverwinning. Dat is gelukt. Ik heb een maand geleden de rit al gereden en wist wat me te wachten stond. Ik denk dat ik deze overwinning ook wel heb verdiend."

Ploeggenoot Michael Boogerd, de best geklasseerde Nederlander, sprak na afloop van een verschrikkelijk zware dag. Hij was blij met de overwinning van Rasmussen: "We hebben hem de hele dag niet gezien. Hij had het vooraf aangekondigd en hij heeft er echt voor gereden. Het was in ieder geval geen gestolen overwinning."

In de laatste beklimming reed Boogerd geletruidrager Landis voorbij, die totaal instortte. "Dat was wel een mooi moment. Ze hebben best arrogant gekoerst de hele week en dan kijk je wel even als je 'm tegenkomt."

Breukink

Ploegleider Erik Breukink noemde de zege van Rasmussen "fantastisch"."Dit was een geweldig nummertje. Er is bijna geen enkele renner die zijn krachten zo kan doseren. Hij kondigde het aan en kreeg gelukkig de ruimte. Als hij dan zes, zeven minuten krijgt, weet je dat hij dat in zo'n rit niet meer uit handen geeft.

"Dat Mentsjov tijd verliest, is de andere kant van de medaille. Hij heeft het nog wel geprobeerd op de laatste klim, maar ging kapot. Jammer. Maar we moeten tevreden zijn. We hebben vier etappes gewonnen, de bolletjestrui om de schouders van Rasmussen. Laten we het maar van de positieve kant bekijken."

Ten aanval

Rasmussen won de zestiende tourrit op imponerende wijze. Na zes kilometer trok de broodmagere Deen ten aanval. Hij kreeg de Fransman Casar en de Sloveen Valjavec mee en bedankte beiden na iets meer dan honderd kilometer voor bewezen diensten. "Ik moet ze een compliment maken, maar ik wist ook dat ik de koers in eigen hand moest nemen." Het leverde hem de ritzege en de leiding in het bergklassement op, de doelen die hij zichzelf had gesteld.

Eigenlijk had Rasmussen de rit van dinsdag naar L'Alpe d'Huez al willen vlammen. Hij meende zich echter te moeten schikken in het teambelang, hoewel ploegleider Erik Breukink dat na de rit ontkrachtte. "Michael had best mee mogen gaan met die vroege ontsnapping", zei Breukink.

Verhelderend gesprek

's Avonds volgde er een verhelderend gesprek en wist iedereen bij de bankploeg wat de Deen ("ik heb gezegd: ik doe het nu op mijn manier") richting kolossen Galibier en Croix-de-Fer van plan was. Een hele dag op kop rijden, het was een lange en zware dag voor Rasmussen. "Maar dat is nu vergeten", lachte hij de pijn weg. De emoties liepen hoog op, nadat hij de finish gepasseerd was.

"Ik moest vandaag een hoop bewijzen. Voor 90 procent bestaat mijn seizoen uit deze drie Alpenritten."