L'ALPE D'HUEZ - Terwijl de koplopers aan de voet van de klim waren, denderde Lance Armstrong op de fiets met een vriend in zijn spoor dinsdagmiddag door de straten van L'Alpe d'Huez. De Amerikaan, sinds maandagavond in Frankrijk, bereikte de top incognito via een sluiproute.

's Morgens had Armstrong zich in het startdorp laten zien. "De Fransen begrijpen mijn humor niet", reageerde hij op de ophef die was ontstaan nadat hij in een tv-show de Franse voetbalploeg voor "assholes" had uitgemaakt. Zijn opmerking zou volgens de zevenvoudig tourwinnaar zijn gemaakt in een satirisch bedoeld programma.

Dopingproblemen

Armstrong verklaarde naar Frankrijk te zijn gekomen vanwege de dopingproblemen die de Tour kort voor de start de favorieten Ullrich en Basso ontnam. "Ik was niet van plan te komen. De enige reden dat ik hier ben is vanwege de dingen die gebeurd zijn. Ik denk dat wielerliefhebbers juist nu moeten opstaan en zeggen: ik ben een fan."

"Ik wilde hier zijn, niet alleen om de ploeg (Discovery Channel) te ondersteunen, maar ook om het wielrennen te ondersteunen. Het is de mooiste sport die er bestaat."

Armstrong kondigde aan de rit van woensdag, opnieuw een loodzware etappe naar het skistation La Toussuire, te zullen volgen in de ploegleiderswagen naast Johan Bruyneel.