L'ALPE D'HUEZ - Een dag voordat de Tourkaravaan voor de 25e keer L'Alpe d'Huez beklimt maakte "Bocht zeven" zich al op voor een feestje. Op de plaats waar Oranjefans zich traditiegetrouw verzamelen waren de discodreunen een extra ondersteuning voor de deelnemers aan een door wielersponsor Rabobank georganiseerde beklimming.


Foto: ANP | Nederlandse supporters vieren al feest op L'Alp d'Huez tijdens de tweede rustdag van de Tour de France maandagmiddag.

"Kijk, daar gaat Joop Zoetemelk", gilde een uitzinnige Nederlander. Maar ook de anonieme meefietsers werden luidkeels aangemoedigd. Rabo-prof Jan Boven, mee als begeleider van de fietsliefhebbers, stapte even af om een soort schaatsdans te maken.

Niets was te dol, maandag op de "Hollandse Berg". Behalve een aantal genodigden uit het klantencircuit had de bank ook een aantal topsporters en ex-sporters uitgenodigd. De snelste van allen was boogschutter Wietse van Alten.

Uur

De Brabander kwam in 1 uur en 19 seconden boven. Respect alom, maar Van Alten was niet tevreden. "Twee jaar geleden zijn we hier met bondscoach Peter Nieuwenhuis wezen trainen. Toen reed ik 1 uur en 2 minuten. Ik had het binnen een uur willen halen."

Van Alten is een fanatiek fietser en bleef wielrenster Arenda Grimberg, oud-zwemmer Dennis Rijnbeek en de gestopte fietsdiva Leontien Zijlaard-Van Moorsel voor.

Die laatste had genoten. "Ik rijd hier nu met een hartslag van 160 naar boven, vroeger in wedstrijdverband zat ik tegen de 200. Nu kon ik er lekker van genieten", vertelde ze. 's Avonds moest ze al weer terug naar Nederland. Woensdag loopt Van Moorsel een dag mee in de Vierdaagse van Nijmegen.

Racefiets

Minder makkelijk was het Arend Glas vergaan. De bobber moest 110 kilo mee naar boven torsen en had daarvoor meer dan anderhalf uur nodig. "Maar ik heb niet eens een racefiets. Toen ze me twee maanden geleden vroegen, zei ik: Sorry, dat is niks voor mij. Maar twee minuten later heb ik teruggebeld en gezegd dat ik mee wilde doen. En nu mogen ze me voor volgend jaar weer vragen."

Joep Bartels en Sjef Janssen, grootheden uit de dressuursport, hadden de afgelopen maanden veel samen getraind. Bartels, stichter van de World Cup dressuur, vierde zijn zestigste verjaardag met een tijd van 1.34.13.

Fietsmaatje Janssen, aangemoedigd door zijn partner Anky van Grunsven, kwam op enige achterstand binnen. Maar ook hij was door Bocht zeven naar boven geschreeuwd. Het feestje op L'Alpe d'Huez duurt tot dinsdagavond.