MONTELIMAR - Wat is er mooier dan de hele dag fietsen in de natuur? Jens Voigt vertelde onlangs in de Ster Elektrotoer dat het buitenleven voor hem het aantrekkelijkste facet van de wielersport was. Mocht hij een ander beroep moeten kiezen, maakte hij het liefst natuurdocumentaires.

Maar Voigt (34) is nog steeds wielrenner en boekte zaterdag in Montelimar zijn tweede ritzege in de Ronde van Frankrijk. In 2001 was de Duitser al eens de snelste in Sarran.

In de Ronde van Italië viel Voigt dit jaar op door een opmerkelijk gebaar. Na een vlucht liet hij de zege opzichtig aan de Spanjaard Garate, die het meeste kopwerk had gedaan. Voigt had slechts de belangen van zijn kopman Basso bewaakt, de man die zijn ploeg CSC in de Tour mist wegens dopingverdenkingen.

Voigt kreeg kritiek maar had geen spijt van zijn actie. "Ik zou het zo weer doen", vertelde hij. "Ook in de Tour? Ja, ik denk het wel. Ik heb al een rit op zak, ik heb mijn moment van wereldfaam al gehad. Dat maakt het misschien makkelijker."

Gespaard

Zaterdag hoefde hij niets uit te delen. De Spanjaard Pereiro, met wie hij na een monstervlucht van vijf renners voorop bleef had de kans het geel te pakken. Voigt ging in de sprint voor eigen kans. "Ik werd vorige week laatste in de tijdrit. Daar heb ik heel wat vragen over gekregen. Ik kan nu zeggen dat ik me gespaard heb voor vandaag", vertelde hij met een grimas.

Na het geplaagde Discovery Channel (Popovitsj) boekte nu een andere ploeg met vooraf grote verwachtingen dan toch een succesje. "Ik hoop dat ik de lach terug krijg in de ploeg."