LUCHON - Iban Mayo heeft de strijd in de Tour de France donderdag in de elfde etappe opgegeven. De Spaanse klimmer werd vooraf grote kansen toegedicht in het eindklassement van de Ronde van Frankrijk. Woensdag zakte hij in de eerste bergrit door het ijs: de 28-jarige renner van Euskaltel verloor toen bijna een half uur op ritwinnaar Juan Miguel Mercado.

Donderdag moest Mayo direct lossen op de eerste beklimming van de dag, de Col du Tourmalet. De Spanjaard weigerde af te stappen voor de camera van de Franse tv, maar deed dat buiten het zicht van de camera alsnog. Ook de Italiaanse CSC-renner Giovanni Lombardi moest lossen op de Tourmalet en hield het daarop voor gezien.

De Pyreneeën-etappe van donderdag over 206,5 kilometer van Val d'Aran naar Pla-de-Beret is met vier cols van de eerste en een van de buitencategorie een van de zwaarste etappes van deze Tour de France.

In juni was Mayo nog goed in vorm in de Franse etappekoers Dauphiné Libéré. De Spanjaard won daarin met overmacht een zware bergrit.