DAX - De organisatoren van de criteriums na de Tour hebben nog geen idee voor welke renners ze de portemonnee willen trekken. John van den Akker en Martin van Steen, verantwoordelijk voor de invulling van het rennersveld, hebben daarom op de rustdag in de Ronde van Frankrijk weinig zaken kunnen doen.

"De organisatoren willen renners die op het podium eindigen in Parijs. Ullrich was altijd een probleem om te contracteren, maar Basso was een zekerheidje. Nu weet niemand wie er straks interessant is om in de Nederlandse criteriums te komen rijden", zei Van den Akker dinsdag in Bordeaux alvorens terug te vliegen naar Nederland. Komend weekend komt hij samen met Van Steen terug in de Tour. "Maar of we dan al wat meer weten, ik denk het niet."

De twee voormalig wielerprofs doen het werk dat jaren voorbehouden was aan Gerry van Gerwen. De huidige manager van de wielerploeg Milram was de man die de contracten voor de criteriums aan de renners voorlegde en de organisatoren op de hoogte hield van de wensen van de vedetten. Van den Akker is al vijf jaar verbonden aan Cycling Service, het ooit door Van Gerwen opgerichte bedrijf.

"Het is altijd hectisch in de Tour maar dit jaar wordt het allemaal wel heel erg kort dag. We weten in ieder geval dat de kans heel klein is dat Tom Boonen in Nederland zal rijden. Voor de Nederlandse Tourrenners is uiteraard altijd belangstelling waarbij Michael Boogerd nog altijd tot een andere categorie behoort dan de anderen. Erik Dekker zullen we in de week na de Tour nog niet zien. Maar daarna zal hij ook enkele criteriums rijden."

Maar of de gele trui Nederland straks aandoet is ongewis. Wie wint de Tour immers nu favorieten als Ullrich, Basso, Valverde en Vinokoerov om verschillende redenen verdwenen zijn. "De Tour wordt echt pas in de Alpen beslist", denkt Van den Akker. "We zullen daarom heel lang moeten wachten voordat we ons werk kunnen doen."