BORDEAUX - Floyd Landis krijgt na de Ronde van Frankrijk een nieuwe heup. De Amerikaanse wielrenner van Phonak, die door het wegvallen van de grote favorieten geldt als een kanshebber, liet maandag in Bordeaux weten eind augustus, wanneer hij is hersteld van de inspanningen in de Tour, onder het mes te gaan. Waar is nog niet bekend.

Landis moet na de operatie zes weken rust houden. Daarna mag hij met de revalidatie beginnen. Die gaat ongeveer drie maanden duren.

Degeneratie

De klachten van de Amerikaan dateren al van jaren geleden. Door een valpartij tijdens de training in Californië begin 2003 brak de kop van zijn rechterdijbeen. Het botstuk werd met pennen vastgezet maar het heupgewricht herstelde nooit helemaal. Nu dreigt zelfs ernstige degeneratie.

Het fysieke ongemak zal hem overigens niet van een eventuele tourzege afhouden. "Ik kan de pedalen voor de volle honderd procent ronddraaien en ben uitstekend in vorm. Dat zal ik de komende twee weken bewijzen", zei de nummer twee van het algemeen klassement, achter geletruidrager Sergej Gontsjar. "Maar ik wil eindelijk wel weer eens rijden zonder pijn en echt kunnen demarreren."

Wondertje

John Lelangue zei namens Phonak dat de Zwitserse ploegleiding en de sponsor het besluit van Landis respecteren. "Hij heeft ons al voor aanvang van het seizoen laten weten hoe het er voorstond met die heup." Ploegarts Denise Demir sprak van een medisch wondertje.

"Het feit dat Landis met deze diagnose nog zo verschrikkelijk goed kan koersen duidt al op een ongelooflijke wilskracht. Dankzij deze operatie zal hij alleen maar beter worden."