BORDEAUX - Met Denis Mentsjov gaat de Raboploeg vanaf dinsdag vol vertrouwen de eerste bergetappes in deze Ronde van Frankrijk tegemoet. Na het wegvallen van een groot aantal favorieten als de Duitser Jan Ullrich en de Italiaan Ivan Basso geldt de Russische kopman als een van de kanshebbers op de Tour-zege.

Met zijn negende plaats zaterdag in de individuele tijdrit heeft Mentsjov zijn status duidelijk bevestigd. "We hebben veel vertrouwen in Denis", zei ploegleider Erik Breukink maandag tijdens de eerste rustdag in de Tour tegen Radio 2. "Hij is de eerste week goed doorgekomen. We zullen nu bekijken hoe het in de eerste bergritten gaat. Er zal dan echt duidelijk worden hoe het met de concurrentie is."

Tactiek

Het ontbreken van een echte favoriet vraagt wel een andere aanpak. "De tactiek is duidelijk anders zonder jongens als Ullrich en Basso die altijd in de top van het klassement hebben gereden. Er is nu een heel grote groep renners aan elkaar gewaagd. Het zal heel spannend worden. Niemand kan nu nog iets zeggen. Na de eerste twee ritten in de Pyreneeën zal wel duidelijker worden wie zich als favoriet zullen opwerpen."

Breukink stelde dat de etappezege van de Spanjaard Oscar Freire van vorige week heel wat druk heeft weggenomen bij het team. "Dat is voor iedereen prettig. Nu begint er een andere Tour met andere jongens."

Rustdag

Op de rustdag deden de mannen van Breukink het maandag rustig aan. "De jongens hebben een beetje gefietst. De rest van de dag hebben ze echt rust. Het is belangrijk om op zo'n dag wat dingen op je gemak te kunnen doen."