VERVIERS - Erik Dekker was woensdag nog maar net ontslagen uit het ziekenhuis, of hij dacht alweer aan wielrennen. De 35-jarige Raborenner, bezig aan zijn laatste seizoen, wil niet dat zijn loopbaan eindigt met een smak op het Waalse asfalt. Dekker wil later dit seizoen zijn rentree maken in het peloton.

Hij mocht een dag na zijn zware val het ziekenhuis van Verviers verlaten, omdat hij goed reageerde op de nieuwe medicatie van ontstekingsremmers en pijnstillers. 's Nachts had de toekomstig ploegleider nog een pijnstillend middel via een infuus gekregen. Dinsdagavond, onder narcose, waren de teerresten van het Belgische asfalt letterlijk van zijn gezicht geschraapt.

Met hechtingen in de mond en de lip was het woensdag lastig praten voor Dekker. Zijn vrouw Petra deed dan ook het woord, zelf kwam de onfortuinlijke renner niet verder dan wat gemompel. "Hij moet dagelijks behandelingen ondergaan voor zijn gezicht", liet Petra Dekker weten. Hoe het met de gebroken tanden verder moet, zal een tandheelkundig specialist gaan bekijken.

Noodlot

Dekker was bezig aan zijn laatste Tour. Uitgerekend op de dag dat het peloton naar het Limburgse Valkenburg trok, trof het noodlot hem. Hij haalde niet eens de Nederlandse grens. Samen met de Amerikaan Rodriguez ging Dekker gruwelijk hard onderuit. "Als een lappenpop klapte hij over zijn stuur met zijn gezicht op het asfalt", zo beschreef een woordvoerder van de ploeg het incident.

Maar Dekker, die woensdag op zijn website al meer dan 125 reacties had gekregen, beschikt over veel veerkracht. Dat bewees hij al vele malen eerder. Dekker liep de afgelopen jaren tegen veel meer lichamelijke tegenslag aan. Hij brak van alles, onder meer een sleutelbeen, een elleboog en een dijbeen, en kampte tussendoor nog met een slepende knieblessure.

"Het streven van Erik is om toch weer te gaan koersen", zei een woordvoerder van de ploeg dan ook zonder verrast te zijn. "Typisch Erik." Na dit seizoen stapt de wegkapitein in een ploegleiderswagen, dan zit zijn actieve carrière er definitief op. Maar om als renner te eindigen met het gezicht op het asfalt? Nee, dat is niets voor Dekker.

Mecaniciën

Het gezicht van Erik Dekker was zò gehavend na de valpartij in de derde Touretappe dat zelfs de mecaniciën van Rabobank, die snel ter plaatse was, hem niet herkende. Dat vertelde ploegleider Frans Maassen woensdag.

"Die mecaniciën moest op de helm lezen dat 't Dekker betrof", vertelde de Limburgse oud-coureur voor de start van etappe naar Saint-Quentin. "Het gezicht van Erik was enorm gezwollen en zat onder het bloed en de blauwe plekken. Echt onherkenbaar."