VALKENBURG - De aankomst van de Tour de France in Zuid-Limburg heeft minder toeschouwers getrokken dan verwacht. Volgens schattingen van de politie stonden er dinsdag 300.000 mensen langs het Nederlandse deel van het parcours (ongeveer 34 kilometer). De autoriteiten hadden gerekend op zeker een half miljoen bezoekers.

Veertien jaar geleden toen ook een etappe van de Ronde van Frankrijk in Valkenburg finishte, kwamen 600.000 mensen op het spektakel af. De schatting van dinsdag werd gedaan door medewerkers in een helikopter die boven het gebied hing.

Verkeer

Een woordvoerder van de politie verklaarde dat het verkeer op de meeste plaatsen goed heeft kunnen doorstromen. Ook op de wegen in de omgeving van Valkenburg was het minder druk dan verwacht. De Cauberg, vlak voor de finish, was dinsdagmiddag nog goed te bereiken. Het publiek stond er één of enkele rijen dik aan de dranghekken. Het waren niet alleen Nederlanders, ook Duitsers, Vlamingen, Noren en Zweden manifesteerden zich nadrukkelijk.

Een woordvoerder van de gemeente Valkenburg liet weten dat het tegenvallende aantal bezoekers waarschijnlijk te wijten was aan het warme weer. De recente dopingperikelen speelden daarbij volgens hem geen rol.