VALKENBURG - De 93e Ronde van Frankrijk is inmiddels al drie dagen onderweg, maar bij de Rabobank-formatie worden de werknemers dinsdag pas écht zenuwachtig. Voor de bankploeg is het dagsucces in Valkenburg, waar de derde etappe eindigt, een heuse hoofdprijs.

"Dinsdag is een enorm belangrijke dag voor ons", beseft Michael Boogerd. "Hopelijk kunnen we daar iets uithalen."

600.000

Valkenburg is in elk geval klaar voor de ontvangst van het grootste rondreizende wielercircus ter wereld. Al op maandag kwamen vele wielerfans naar de Limburgse plaats om alvast sfeer te proeven. Op de dag van de Touraankomst verwacht de politie ruim 600.000 toeschouwers langs de kant van de wegen.

Troef

Ook Rabobank haalt vele relaties naar Zuid-Limburg. De bank inviteerde ruim 2000 mensen voor 'een dagje Tour' en al die mensen rekenen natuurlijk op een zege van een Rabobank-wielrenner.

"Voor de ploeg is dit een heel belangrijke etappe, dat besef ik terdege", sprak Oscar Freire, de Spanjaard die in het Heuvelland door ploegleider Erik Breukink zal worden uitgespeeld als troef. "Maar een Touretappe win je natuurlijk niet zomaar."

Cauberg

De finale van de rit naar Valkenburg zal worden gekleurd door de beklimming van de Cauberg. De bult, met een gemiddeld stijgingspercentage van 7,3 procent, is dit jaar gewaardeerd als col van de derde categorie.

Twee kilometer verderop heeft de Tourorganisatie de witte kalklijn getrokken. Freire had liever gezien dat de streep op dezelfde plek als bij de Amstel Gold Race, een stuk dichter na de top, lag.

"Ik heb in de Ronde van Zwitserland gemerkt dat veel goede sprinters bij zo'n aankomst toch kunnen aanklampen", sprak de Spanjaard. "En anders hebben ze nog een kilometer extra om de aansluiting te vinden."

Zege

In de tweede rit, met aankomst in het Luxemburgse Esch-sur-Elzatte, eindigde Freire verdienstelijk als vierde. Maar zo'n klassering zal dinsdag Rabobank niet te tevredenheid stellen. In Valkenburg telt alleen de zege.