
Trans atleten mogen niet meer meedoen aan internationale vrouwenwedstrijden
De atletiekbond reageert hiermee op het verzoek van het internationaal olympisch comité (IOC), dat in 2021 internationale bonden vroeg om eigen sportspecifieke regels op te stellen.
World Athletics-voorzitter Sebastian Coe zegt dat er een werkgroep wordt opgericht om verder onderzoek te doen naar de richtlijnen voor transgender atleten. "We zeggen niet voor altijd nee", zegt Coe.
"Beslissingen zijn altijd moeilijk, maar we blijven van mening dat er een eerlijke vrouwencompetitie moet zijn. Naarmate er meer bewijsmateriaal vanuit de wetenschap beschikbaar komt, zullen we ons standpunt herzien."
Volgens eerdere regels eiste de atletiekbond dat transgender atleten aan een bepaalde (lage) testosteronwaarde moesten voldoen om deel te nemen aan internationale vrouwenwedstrijden.

Testosteronlimiet voor intersekse atleten aangescherpt
World Athletics heeft ook de testosteronlimiet voor intersekse atleten aangescherpt. Voor deze atleten was een testosteronlimiet van 5 nanomol per liter bloed toegestaan.
Atleten moeten hun waarde nu verlagen naar nog maar 2,5 nanomol per liter. Ook moeten ze minimaal twee jaar onder deze waarde hebben gezeten voordat ze mogen deelnemen aan internationale vrouwenwedstrijden.
In de vrouwenatletiek was de laatste jaren al veel discussie over (on)eerlijke competitie. Topatlete Caster Semenya is geboren met een hoog testosterongehalte. Haar lichaam maakt drie keer zoveel testosteron aan als dat van andere vrouwen.
Tweevoudig olympische kampioene Semenya moest hormoonremmers slikken en meerdere geslachtstesten ondergaan. Ze weigerde remmers te slikken en mocht niet deelnemen aan de Olympische Spelen in Tokio. De 32-jarige atlete verloor alle rechtszaken die ze hiertegen aanspande.
Het besluit van de atletiekbond staat niet op zich. Ook de internationale zwembond (FINA) en de internationale rugbybond (IRL) stemden eerder tegen deelname van transgender sporters aan vrouwenwedstrijden.
NUjij: Uitgelichte reacties