Woensdag 5 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

Koster wordt knap vierde op 5.000 meter, Klaver sprint naar finale 200 meter

Maureen Koster is donderdag op een knappe vierde plaats geëindigd op de 5.000 meter bij de EK atletiek in München. De Nederlandse was kansloos voor een medaille, maar noteerde wel haar beste resultaat op een outdoortoernooi ooit. Op de 200 meter snelde Lieke Klaver naar een finaleplaats.
Door onze sportredactie

De dertigjarige Koster nam in de openingsfase van de 5.000 meter het voortouw in het olympisch stadion in München, maar daarna verloor ze terrein op de toppers. Halverwege de race lag ze op een zevende plaats.

Pas in de slotfase rukte Koster op naar voren. Op dat moment waren de Duitse Konstanze Klosterhalfen (eerste), de Turkse Yasemin Can (tweede) en de Britse Eilish McColgan (derde) al ver van de Nederlandse verwijderd. In een tijd van 15.03,29 werd ze vierde.

Koster eindigde nog nooit zo hoog bij een onderdeel op een internationaal outdoortoernooi. Vier jaar geleden werd ze achtste op de 5.000 meter bij de EK in Berlijn. Ze is de regerend Nederlands kampioene op de 1.500 meter. Op die afstand doet ze echter niet mee in München.

Achter Koster eindigde Diane van Es op een dertiende plaats. De Rotterdamse liep na de eerste ronde op de tweede plaats, maar viel vervolgens ver terug en klokte een tijd van 15.26,44. Vorig jaar deed ze net als Koster mee aan de Olympische Spelen in Tokio, maar daarop konden beiden geen rol van betekenis spelen.

Sifan Hassan is niet van de partij in München. Na de teleurstellend verlopen WK in Eugene laat de tweevoudig olympisch kampioene de EK schieten.

Lieke Klaver plaatste zich als nummer twee van haar heat voor de eindstrijd van de 200 meter.

Klaver dankzij eindspurt naar finale

Eerder op de avond plaatste Klaver zich voor de finale van de 200 meter bij de EK in München. De regerend Nederlands kampioene sleepte dankzij een sterke eindsprint een finaleplaats uit het vuur op het sprintonderdeel.

De 23-jarige Klaver kwam als vierde uit de bocht. Dankzij een ferme eindsprint werkte ze zich op naar de tweede plaats. Met een tijd van 22,92 seconden was ze wel een stuk langzamer dan de Britse Dina Asher-Smith, die de heat won in 22,53. De finale is vrijdag om 22.22 uur. Klaver aast in de eindstrijd op haar eerste medaille op deze EK. Donderdag greep ze op de 400 meter nog naast een plak

Samuel slaagde er niet in de finale van de 200 meter te bereiken. De Nederlandse eindigde met een tijd van 23,13 seconden als derde in haar heat, waardoor ze moest hopen dat ze tot de twee tijdsnelsten behoorde. Na de tweede heat waren er al twee atleten sneller dan Samuel, die vier jaar geleden nog brons won op dit onderdeel bij de EK in Berlijn.

Bij de mannen lukte het Taymir Burnet ook niet om de finale van de 200 meter te bereiken. De Nederlander liep met 20,44 seconden weliswaar zijn beste seizoenstijd, maar hij kwam zes honderdsten van een seconde tekort voor een finaleplaats. Hij werd zesde. Vrijdag komt Burnet met de estafettemannen nog in actie op de 4x100 meter.

Voor hoogspringer Douwe Amels liep de EK uit op een sof. De negenvoudig Nederlands kampioen miste in de finale drie keer de aanvangshoogte van 2,18 meter. Sofie Dokter eindigde als dertiende op de zevenkamp. Op dat onderdeel had medaillekandidaat Anouk Vetter zich eerder op de dag teruggetrokken vanwege een blessure. De Europese titel ging naar Nafissatou Thiam.


Lees meer over:

AtletiekEK atletiekJamile SamuelLieke Klaver

Aanbevolen artikelen