Dinsdag 4 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

Klokkenluider Kingma blij met excuses triatlonbond voor jarenlange misstanden

Triatlete Maya Kingma is blij met de excuses van de triatlonbond voor het leed dat haar en talrijke andere triatleten de afgelopen jaren is aangedaan in het nationaal topsportcentrum in Sittard. Dankzij het doorzetten van Kingma kwamen de misstanden in de triatlonwereld naar buiten.
Door onze sportredactie

"Met die excuses begint de erkenning die je als slachtoffer zoekt en dat is het belangrijkste. Eindelijk geeft de bond toe dat het gewoon fout was hoe het eraan toeging. Het lag niet aan ons", zegt Kingma in reactie op de uitkomsten van het onderzoek naar misstanden binnen het topsportprogramma van de NTB.

Het bureau Unravelling heeft in een lijvig rapport in kaart gebracht wat er in de periode van 2007 tot en met 2021 is misgegaan in het nationale trainingscentrum. De conclusie is dat signalen over grensoverschrijdend gedrag te lang zijn genegeerd. Het gaat om pesten, roddelen, buitensluiten, emotionele mishandeling en aanzetten tot gewichtsverlies en overmatig trainen.

Kingma kan erover meepraten. Dankzij de inspanningen van de nummer elf van de olympische triatlon in Tokio kwam het uitgebreide onderzoek naar de misstanden er eindelijk. "Ik heb heel vaak bij de bond aangeklopt met mijn problemen, maar keer op keer werden ze weggewuifd en gebeurde er niets mee."

"Het lag aan mij, ik was mentaal niet weerbaar genoeg, kreeg ik meestal te horen. 'Wij zijn toch niet zoals de turnbond', werd er gezegd." Pas toen ze zich opwierp als voorzitter van de atletencommissie kon ze iets forceren. "Ik moest het doorzetten. Die overtuiging kreeg ik door de verhalen van die vele andere triatleten die soms zelfs in tranen hun verhalen kwamen doen."

Maya Kingma werd vorig jaar elfde op de olympische triatlon in Tokio.

'Moest doorgaan met afgescheurde enkelband'

De onderzoekers concluderen dat sommige triatleten tot op de dag van vandaag lijden onder mentale of fysieke klachten, zoals eetproblemen, depressieve gevoelens en overtraindheid. "Dat klopt", zegt Kingma. "Ook ik merk dat ik er nog steeds last van heb."

"Zo is bij mij een afgescheurde enkelband genegeerd. Ik moest gewoon door met trainen en mocht geen foto laten maken toen ik klaagde over pijn. Ik werd gewoon niet geloofd. Met die enkel moet ik nog altijd voorzichtig zijn. Ik ben soms onzeker over hoe ik over mezelf denk, omdat ik jarenlang belachelijk ben gemaakt."

Kingma onderschrijft de aanbevelingen in het rapport, al is ze ook kritisch op de tekst. "Ze zijn passend, maar ook te vrij te interpreteren. Er horen wel acties bij om echte verandering teweeg te brengen."


Lees meer over:

triatlon

Aanbevolen artikelen