Vrijdag 7 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Dubbelvier

Roeiers beleven succesvolle EK-dag met vier keer zilver en eenmaal brons

Nederland heeft zaterdag een succesvolle dag beleefd bij de EK roeien in München. Er werd vier keer een zilveren medaille gepakt en er was eenmaal een bronzen plak.
Door onze sportredactie

De mannen acht (Leonard van Lierop, Michiel Mantel, Mick Makker, Guus Mollee, Jacob van de Kerkhof, Guillaume Krommenhoek, Niki van Sprang, Abe Wiersma en stuurvrouw Dieuwke Fetter) startte erg slecht, maar hoefde uiteindelijk alleen Groot-Brittannië voor te laten, dat 4,5 seconden sneller was. Italië veroverde brons.

Tessa Dullemans, Ilse Kolkman, Bente Paulis en Nika Vos moesten in de dubbelvier eveneens hun meerdere erkennen in Groot-Brittannië, dat op veel onderdelen heerste en ruim drie seconden sneller was. Het brons was voor Oekraïne.

Bij de vier-zonder moesten ook Rik Rienks, Sander de Graaf, Ruben Knab en Ralf Rienks het goud aan de Britten laten (+2,26). Roemenië legde beslag op het brons. De broers Rienks zijn zonen van tweevoudig olympisch kampioen Nico Rienks.

Laila Youssifou en Roos de Jong roeiden in de dubbeltwee ook naar zilver, achter de ongenaakbare olympisch kampioen Roemenië. Youssifou en De Jong gaven net geen zeven seconden toe. Italië eindigde als derde.

Vier-zonder
De vier-zonder bij de mannen zorgde voor een van de zilveren medailles.

Brons voor Clevering en Meester

De eerste Nederlandse medaille van de dag was een bronzen, die werd behaald door Ymkje Clevering en Veronique Meester. Ze begonnen sterk in de twee-zonder, maar zagen Roemenië (goud) en Groot-Brittannië (zilver) onderweg passeren. Het verschil tussen de Roemeense en de Britse vrouwen was een kleine twee seconden. Nederland gaf meer dan vijf tellen toe.

Vorig jaar maakten Clevering en Meester op de Olympische Spelen in Tokio nog deel uit van de vier-zonder, die goed was voor zilver. Die boot veroverde de afgelopen drie jaar de Europese titel.

Ditmaal greep de vier-zonder naast de medailles. Marloes Oldenburg, Benthe Boonstra, Hermijntje Drenth en Tinka Offereins lagen in het begin nog op koers, maar vielen ver terug en werden vijfde. Goudenmedaillewinnaar Groot-Brittannië was ruim acht seconden sneller.

Ook op zondag wordt nog om de medailles gestreden in München. Over een maand zijn de wereldkampioenschappen in Tsjechië.

Veronique Meester, Ymkje Clevering
Veronique Meester en Ymkje Clevering pakten de eerste Nederlandse medaille van de dag.

Lees meer over:

ek roeienRoeien

Aanbevolen artikelen