Zo'n vijftig atleten hebben de organisatie van de EK atletiek in München opgeroepen het aanvangstijdstip van de marathon te vervroegen vanwege de hitte.

De EK atletiek begint maandag en dan staat ook gelijk de marathon op het programma. Naar verwachting loopt de temperatuur die dag in de Duitse stad op tot ver boven de 30 graden. De start van de vrouwenwedstrijd is om 10.30 uur, de mannen beginnen een uur later aan hun race.

"Het is de taak van de organisator om de gezondheid van de atleten te beschermen", schrijft de Duitse hardloopster Fabienne Königstein maandag in een open brief. "We willen allemaal dat de marathon een zo groot mogelijk publiek trekt en daarom is het natuurlijk belangrijk dat de wedstrijd op tv wordt uitgezonden", gaat het hoofd van de atletenvakbond verder. "Maar die overwegingen mogen niet leiden tot gezondheidsrisico's voor de atleten."

Zo'n vijftig atleten uit verschillende landen hebben de brief van de Duitse atletenvakbond ondertekend, onder wie de Nederlandse deelnemer Tom Hendrikse.

Volgens de atleten zijn de eerder geuite bezwaren tegen het late aanvangstijdstip vooralsnog aan de kant geschoven. "We hebben niet het gevoel dat de organisatoren van gedachten gaan veranderen, daarom maken we onze wens nu openbaar", aldus Königstein.

Met Nienke Brinkman heeft Nederland een medaillekandidate op de marathon. De 28-jarige Brinkman eindigde in april als tweede in Rotterdam en dook met 2:22.51 bijna een minuut onder het negentien jaar oude Nederlands record van Lornah Kiplagat. Haar naam staat niet onder de brief.