Drie golfers die zijn overgestapt naar de omstreden LIV Golf Invitational Series mogen deze week toch meedoen aan het Scottish Open, een toernooi dat deel uitmaakt van de DP World Tour. Dat heeft een Britse rechter bepaald.

De Engelsman Ian Poulter, Adrian Otaegui uit Spanje en de Zuid-Afrikaan Justin Harding waren naar de rechtbank gestapt om hun schorsing voor de DP World Tour aan te vechten.

Na een hoorzitting werd die sanctie opgeschort, waardoor Poulter, Otaegui en Harding donderdag toch kunnen afslaan op The Renaissance Club in North Berwick.

Zestien golfers zouden vrijdag in een brief hebben geëist dat hun schorsing werd teruggedraaid, zodat ze alsnog mee kunnen doen aan het Scottish Open. Ze stelden een ultimatum en dreigden naar de rechter te stappen, wat Poulter, Otaegui en Harding nu dus hebben gedaan - met succes.

Overgestapte golfers krijgen kritiek

Heel wat golfers van de Amerikaanse PGA Tour en de DP World Tour (voorheen de Europese Tour) hebben de overstap gemaakt naar de bijzonder lucratieve, maar omstreden LIV Series. De nieuwe reeks toernooien wordt gefinancierd door investeerders uit Saoedi-Arabië.

Vanwege de schendingen van de mensenrechten in dat land krijgen de golfers die voor het grote geld in de LIV Series kiezen flink wat kritiek. De 'overstappers' zijn niet meer welkom op de PGA Tour. De organisatie van de DP World Tour besloot vorige maand om de golfers die meedoen aan de LIV Series een boete van 100.000 pond op te leggen en te schorsen voor drie toernooien, waaronder het Schots Open.

"We zijn teleurgesteld in de uitkomst van de hoorzitting", zegt directeur Keith Pelley van de DP World Tour. "We volgen de uitspraak, maar willen wel benadrukken dat slechts sprake is van opschorting van de opgelegde sancties."

Het deelnemersveld voor het Scottish Open zou uit 156 golfers bestaan, maar wordt volgens Pelley vanwege het besluit van de rechter uitgebreid.