Marianne Vos heeft vrijdag net naast de overwinning gegrepen in de tweede etappe van de Giro Donne. De Brabantse moest in een massasprint op Sardinië de Italiaanse Elisa Balsamo voor zich dulden.

De 35-jarige Vos, die nog wacht op haar eerste zege van het seizoen, ging de sprint aan in een 106,5 kilometer lange rit van Villasimius naar Tortoli. Ze leek te gaan winnen, maar werd vlak voor de streep nog gepasseerd door Balsamo. Charlotte Kool eindigde als derde.

In het algemeen klassement klimt Vos naar de vierde plaats. De Nederlandse, die drie keer de eindzege pakte in de Giro Donne, heeft twaalf seconden achterstand op Balsamo.

De 24-jarige Balsamo nam de roze leiderstrui over van de Amerikaanse Kristen Faulkner, die donderdag de proloog won. De regerend wereldkampioene heeft negen seconden voorsprong op de Australische nummer twee Georgia Baker. De Belgische Lotte Kopecky staat op tien tellen derde.

Met Kool (achtste), Lucinda Brand (negende) en Annemiek van Vleuten (tiende) staan er nog drie Nederlandse vrouwen in de top tien van het klassement. Zij hebben allen iets meer dan twintig seconden achterstand op Balsamo.

Zaterdag staat nog een etappe op Sardinië op het programma. Daarna volgt de oversteek naar het vasteland van Italië. De Giro Donne duurt tot en met zondag 10 juli.

Marianne Vos wordt in de massasprint net geklopt door Elisa Balsamo.

Marianne Vos wordt in de massasprint net geklopt door Elisa Balsamo.
Marianne Vos wordt in de massasprint net geklopt door Elisa Balsamo.
Foto: Getty Images