De waterpolosters hebben vrijdag als nummer twee de groepsfase van het WK in Boedapest afgesloten. Oranje verpulverde Zuid-Afrika in de laatste groepswedstrijd: 22-1.

Bij rust stond het 9-1 voor de ploeg van de Griekse bondscoach Evangelos Doudesis, die na de onderbreking liefst dertien keer trefzeker was. Lola Moolhuijzen was met vijf treffers de topscorer aan Nederlandse zijde.

Opvallend was dat Doudesis aan het einde van het tweede kwart een time-out aanvroeg en een uitbrander gaf aan zijn speelsters. "Twee dingen: meer concentratie en een beetje fucking zelfrespect. Jullie spelen tegen jezelf."

Oranje eindigde achter olympisch en wereldkampioen de Verenigde Staten als tweede in de poule. Nederland verloor twee dagen geleden met 7-11 van de topfavoriet voor de wereldtitel en won van Argentinië (29-6) en dus Zuid-Afrika (22-1).

Nederland neemt het zondag in de tussenronde op tegen Canada, dat als derde eindigde in groep A. Alleen de groepswinnaars plaatsen zich direct voor de kwartfinales. De nummers twee en drie van elke poule gaan naar de tussenronde.