Internationale zwembond FINA onderzoekt de mogelijkheid om een speciale categorie op te zetten voor transgender personen. De bond liet dat weten tijdens een congres waarop werd besloten om de regels voor deelname van transgender personen aan vrouwencompetities strenger te maken.

Het onderwerp werd uitgebreid besproken tijdens het congres van de FINA in Boedapest, waar de WK zwemmen worden gehouden. Ruim 71 procent van de aanwezige zwembonden stemde voor strengere regels voor deelname van transgender personen.

Volgens die nieuwe regels mogen alleen transgender meisjes die voor hun twaalfde verjaardag in transitie zijn gegaan bij de vrouwen meedoen. Bij het opstellen van deze regels kreeg de FINA hulp van experts op medisch en juridisch vlak.

Volgens de betrokken wetenschappers hebben meisjes die pas na de puberteit in transitie zijn gegaan een onevenredig groot voordeel als ze meedoen bij de vrouwen. Om die groep tegemoet te komen, onderzoekt de FINA met een werkgroep de mogelijkheid een open categorie op te zetten.

"We moeten de rechten beschermen van onze atleten, maar ook de eerlijkheid van onze competities, in het bijzonder die bij de vrouwen", zei FINA-voorzitter Husain Al Musallam op het congres.

"Het opzetten van een open categorie betekent dat iedereen de kans heeft om op eliteniveau mee te doen. Dit is nog niet eerder gebeurd. De FINA moet hiermee vooroplopen", lichtte Al Musallam de keuze toe.