Joost Luiten heeft het Dutch Open zondag toch nog positief afgesloten. De 36-jarige golfer, die zaterdag een dramatische dag beleefde, eindigde het toernooi met een eagle en een ronde van 69 slagen (3 onder par). De winst in Cromvoirt ging naar de Fransman Victor Perez.

Luiten deed niet meer mee om de ereplaatsen nadat hij zaterdag een ronde van 79 slagen (+7) had genoteerd. Hij zei na zijn derde en voorlaatste omloop dat hij zich schaamde voor zijn optreden. "Het leek wel alsof ik voor het eerst golfte."

De Nederlander, die donderdag na dag één nog de leider was, begon zondag slecht aan zijn laatste ronde. Na vier holes stond hij door een bogey en een double bogey op 3 boven par. Daarna herstelde hij zich knap. Op zijn laatste dertien holes kwam hij tot vijf birdies en een eagle.

Door die eagle op de laatste hole - hij had maar drie slagen nodig voor de par-5 - kwam Luiten uit op een score level par voor het toernooi (288 slagen). Daarmee eindigde hij op de gedeelde 43e plaats.

"Ik ben blij dat het erop zit", zei Luiten na zijn slotronde. "Ook vandaag was de start dramatisch, maar mooi om met een eagle te eindigen. Ik kwam hier niet om voor de vijftigste plek te spelen. De laatste drie dagen waren frustrerend."

Luiten won het Dutch Open, dat toen nog KLM Open heette, in 2013 en 2016. De Bleiswijker kent een moeizaam seizoen en is afgezakt naar de 401e plek op de wereldranglijst.

Joost Luiten eindigde met een goede ronde in Cromvoirt.

Joost Luiten eindigde met een goede ronde in Cromvoirt.
Joost Luiten eindigde met een goede ronde in Cromvoirt.
Foto: ANP

Perez rekent in play-off af met Fox

De strijd om de eindzege was zeer spannend. Perez en Ryan Fox kwamen na 72 holes beiden uit op een totaal van 275 slagen (-13). In de play-off was Perez na vier holes beter dan de Australiër.

Lars van Meijel, de enige andere Nederlander die de cut haalde op banen van Bernardus Golf in Cromvoirt, sloot zondag af met een ronde van 73 slagen (+2). Met een totaal van 291 slagen (+3) eindigt hij als 56e.