Tallon Griekspoor heeft na een moeizaam begin van 2022 het goede gevoel weer te pakken. De nummer twee van Nederland, die zondag de tweede ronde van Roland Garros bereikte, had te maken met blessures, privé- en motivatieproblemen, maar dat heeft hij achter zich gelaten.

De 25-jarige Griekspoor baarde vorig jaar opzien door liefst 26 partijen op rij te winnen. Zijn zegereeks bleef niet onopgemerkt: onder anderen Andy Murray sprak zijn waardering uit. De serie staat in schril contrast met de afgelopen maanden: na het ABN AMRO-toernooi in Rotterdam, half februari, verloor hij vijf keer op rij in de openingsronde.

"Ik heb een paar moeilijke maanden gehad, maar ik denk dat ik nu weer op het juiste pad zit en goed bezig ben", vertelt Griekspoor, die in de eerste ronde van Roland Garros de Spanjaard Alejandro Davidovich Fokina (ATP-28) verraste.

"Ik heb privéproblemen gehad, ben ziek geweest en heb blessures gehad. Het ging allemaal niet lekker. De echte zin om te spelen was er niet, en in de weken in de Verenigde Staten ontbrak de 100 procent scherpte. Hoe dat kan? Het is een opeenstapeling van bepaalde dingen. Ik had mentaal en privé wat problemen die de zin in het tennis wat wegnamen. En ik was met andere dingen bezig dan tennis."

Brandon Nakashima, de tegenstander van Tallon Griekspoor in de tweede ronde.

Brandon Nakashima, de tegenstander van Tallon Griekspoor in de tweede ronde.
Brandon Nakashima, de tegenstander van Tallon Griekspoor in de tweede ronde.
Foto: Getty Images

'Ik heb niet gedaan wat ik moest doen'

Vorige week boekte Griekspoor in Genève al een bemoedigend resultaat door de kwartfinales te halen. "Ik heb er weer heel veel zin in en dat was ook even anders. Nu ben ik weer 100 procent met tennis bezig en ben ik bereid er alles aan te doen. Het is nu een kwestie van keihard werken om gauw weer de juiste vorm te pakken te hebben", vervolgt de nummer 58 van de wereld, die recent werd geplaagd door een merkwaardige nekblessure.

"Deze dip zat er ook wel een beetje aan te komen als je ziet hoe goed het vorig jaar ging. Ik heb ook de afgelopen twee maanden wel wat ingeleverd en niet gedaan wat ik moest doen."

In de aanloop naar zijn partij in de tweede ronde, woensdag tegen de Amerikaan Brandon Nakashima (ATP-75), moet Griekspoor ook nog wat aansterken. "Ik heb hier voorafgaand aan het toernooi slechts één uurtje kunnen tennissen en kwam met wat pijntjes uit Genève. Het is nu een kwestie van goede uren maken en zorgen dat het lichaam ready is."