Springruiter Jeroen Dubbeldam heeft afscheid moeten nemen van De Sjiem, het paard waarmee hij goud veroverde op de Olympische Spelen van 2000 in Sydney. Het toppaard is op 33-jarige leeftijd overleden.

"Met pijn in het hart hebben we vandaag afscheid moeten nemen van De Sjiem", schrijft Dubbeldam op Facebook. "Je was een vriend, een leraar en een metgezel. Je maakte mij beter, als ruiter en als persoon."

De combinatie was in de olympische finale in Sydney als enige foutloos. Daardoor werd Dubbeldam de eerste Nederlandse olympisch kampioen in het individuele springconcours. Een jaar later won Dubbeldam met De Sjiem ook de GP van Aken, een van de prestigieuste wedstrijden in de paardensport.

"Ik ben dankbaar voor het geweldige succes dat je me gebracht hebt", vervolgt Dubbeldam. "Maar nog meer voor de lessen die je me hebt geleerd en de tijd die we samen hebben doorgebracht."

De schimmel deed in 2005 voor het laatst mee aan een wedstrijd en was sindsdien met pensioen. De stal van Dubbeldam in het Twentse Weerselo is naar De Sjiem vernoemd.