Turncoach Wolther Kooistra mag toch mee naar de World Challenge Cup in het Bulgaarse Varna. De coach won dinsdag het kort geding dat hij had aangespannen tegen gymnastiekunie KNGU. Daarin eiste hij dat de bond hem meeneemt naar het toernooi, dat van 26 tot en met 29 mei plaatsvindt.

De KNGU besloot in eerste instantie om Kooistra thuis te laten ten behoeve van "de rust en de continuïteit binnen de begeleidingsstaf". De coach stond de afgelopen twee jaar al buiten de lijnen vanwege een onderzoek naar grensoverschrijdend gedrag van het Instituut Sportrechtspraak (ISR).

Op basis van de uitspraak van de kortgedingrechter moet de turnbond nu terugkomen op zijn eerdere besluit. "De KNGU verbindt zich aan het Nederlands recht en dat betekent dat we Wolther zullen toevoegen aan de delegatie", aldus de bond.

"Er zal nog moeten worden bekeken of hij meegaat in 'plaats van' of in 'aanvulling op', maar dat hij meegaat staat wat ons betreft vast", laat Ton Leeggangers, interim-directeur van de KNGU, weten.

In april werden Kooistra en zijn vrouw Claudia Werkhoven vrijgesproken van grensoverschrijdend gedrag. Volgens de tuchtcommissie van het ISR was het niet mogelijk vast te stellen dat de trainers van turnclub Turnz Amsterdam zich schuldig hebben gemaakt aan overtredingen van het tuchtreglement.

Tegen Kooistra en Werkhoven werden in ieder geval vier aangiften gedaan wegens grensoverschrijdend gedrag. De incidenten die in de meldingen naar voren kwamen, gingen voornamelijk over de periode 2010-2020.