
NOC*NSF wil dat onderzoek bij ISR verbetert na vrijspraak van turncoach Wevers
Een "verdere professionalisering van onder meer de onderzoeksfase" bij het ISR is volgens NOC*NSF nodig om ervoor te zorgen dat aanklagers en rechters een zaak beter kunnen behandelen. De sportkoepel wil in verband met een mogelijk hoger beroep verder niet ingaan op de uitspraak in de zaak-Wevers. Gymnastiekunie KNGU heeft nog niet laten weten of dat hoger beroep er komt.
Verder zegt NOC*NSF dat er dit jaar, waarin onder meer al misstanden bij The voice of Holland en Ajax aan het licht kwamen, "een extreme groei van het aantal meldingen en vragen" is bij het door de sportkoepel opgerichte Centrum Veilige Sport Nederland (CVSN).
"Bij het CVSN is daarom recent gekozen voor het inzetten van meer casemanagers, mede omdat de wachttijd voor een eerste gesprek helaas is opgelopen tot maximaal vijf werkdagen", staat in een verklaring. Ook is er volgens de koepel "toenemende behoefte aan een formeel normenkader voor grensoverschrijdend gedrag". NOC*NSF werkt hieraan en wil dit voor het einde van dit jaar af hebben.
"Het antwoord op de vraag wat emotioneel grensoverschrijdend is, verschilt per individu", zegt NOC*NSF-directeur Marc van den Tweel hierover. "Dat debat gaan wij niet uit de weg; het is van het grootste belang dat we binnen de sport gezamenlijk komen tot dit normenkader."
Tegen Wevers, die zowel de coach als de vader van turnsters Sanne en Lieke Wevers is, was een schorsing van 28 maanden (waarvan 24 voorwaardelijk) geëist, met een proeftijd van twee jaar. De schorsing voor de Coach van het Jaar van 2016 is nu van de baan.