Kogelstootster Jessica Schilder heeft zaterdag bij de nationale limietwedstrijden indoor in Apeldoorn haar eigen Nederlands record met bijna een halve meter aangescherpt tot 19,72 meter. Met haar nieuwe record zette de Volendamse ook de beste wereldjaarprestatie neer.

De 22-jarige Schilder kwam in het Omnisport bij haar eerste poging al verder dan ooit met 19,48. Bij haar tweede poging landde de 4 kilo zware kogel nog verder.

De viervoudig Nederlands kampioene stootte vorig weekend 19,26 meter en verbeterde daarmee het 24 jaar oude Nederlands indoorrecord van Corrie de Bruin, die in 1998 in Valencia het record op 18,97 meter had gezet.

Eerder deze winter had Schilder zich al geplaatst voor de WK indoor van volgende maand in Belgrado. Ze debuteerde vorig jaar op de Olympische Spelen, maar strandde in Tokio in de kwalificaties.

Isayah Boers liep een week voor de NK indoor in het Omnisport van Apeldoorn een snelle 400 meter in 46,21. Hij dook daarmee weer onder de limiet voor de WK indoor. Dat deed ook Nick Smidt, die 46,43 klokte.