Lucinda Brand probeert de verwachtingen voor het WK veldrijden te temperen. De regerend wereldkampioene won de afgelopen maanden 17 van de 27 veldritten en eindigde nooit buiten de top vijf, waardoor ze de gedoodverfde favoriet is voor het goud in het Amerikaanse Fayetteville (Arkansas).

"Het is niet zomaar een een-tweetje dat ik hier win", zegt Brand vanuit de Verenigde Staten. "Natuurlijk wil ik die regenboogtrui weer mee naar huis nemen. Het WK is zeker voor de buitenwereld de belangrijkste wedstrijd. Maar ook zonder wereldtitel heb ik een goed jaar."

De 32-jarige Dordtse vindt dat de favorietenrol bij Marianne Vos ligt, de enige vrouw die haar sinds 21 november drie keer wist te verslaan. "Maar je weet het niet, je kunt nog zo veel plannen maken, elke wedstrijd is weer anders. Een heel seizoen goed zijn is moeilijker dan één dag pieken."

Brand zegt de lange reis, met een overstap in New York, goed te hebben verteerd en ook geen stress te hebben gevoeld rond de PCR-test, de dag voor vertrek. "Je hebt er toch geen invloed op, net als met de locatie van dit WK. Ik onderga het gewoon. En eigenlijk valt de jetlag wel mee."

Annemarie Worst testte deze week positief op het coronavirus en ontbreekt in de Verenigde Staten. Denise Betsema raakte niet besmet, maar voelde zich wel koortsig en besloot in Nederland achter te blijven.

Lucinda Brand en Marianne Vos (rechts in het rood) hopen wereldkampioen te worden.

Lucinda Brand en Marianne Vos (rechts in het rood) hopen wereldkampioen te worden.
Lucinda Brand en Marianne Vos (rechts in het rood) hopen wereldkampioen te worden.
Foto: Getty Images

Brand groeide onder Nys naar ander niveau

Behalve een goede wegrenster (21 zeges) werd titelfavoriet Brand vanaf 2016 ook een bovenmodale veldrijdster, technisch nog beperkt maar met een enorm doorzettingsvermogen. Het resulteerde in een zilveren medaille bij haar eerste EK, gevolgd door twee bronzen en een zilveren WK-medaille de jaren erna.

Bij de tweede bronzen plak, twee jaar geleden in het Zwitserse Dübendorf, werkte ze net samen met Sven Nys. Samen met trainer Paul van den Bosch bracht Nys haar naar een ander niveau waarmee ze vorig jaar in Oostende de wereldtitel veroverde, afgelopen najaar Europees kampioene werd en dit seizoen in wedstrijden maar al te vaak ver voor de rest uitreed.

"Als je er meer tijd in steekt en iemand aan de zijlijn hebt die je precies kan vertellen hoe het moet, dan zie je dat het beter gaat. Oefening baart kunst", zegt Brand, die door haar verbeterde techniek minder met krachten hoeft te smijten. "Je gewicht beter verplaatsen op de fiets, de juiste timing, sneller starten zodat je geen inhaalrace hoeft te doen, het zijn simpele dingetjes die je beter maken."

De strijd om de wereldtitel bij de vrouwen begint zaterdag om 21.30 uur (Nederlandse tijd). De mannen zijn een dag later op hetzelfde tijdstip aan de beurt.