De Nederlandse handballers hebben maandag op het EK niet voor een grote stunt kunnen zorgen tegen Denemarken. De wereldkampioen was in Boedapest duidelijk een maatje te groot voor het door het coronavirus flink verzwakte Oranje.

De Denen wonnen in de MVM Dome met 35-23 en zijn nu zeker van een plek in de halve finales. Nederland heeft geen kans meer op kwalificatie voor de laatste vier.

Oranje miste in zijn voorlaatste duel op het EK liefst acht spelers door een quarantaine na een positieve test: topscorer Kay Smits, Jeffrey Boomhouwer, Iso Sluijters, Dennis Schellekens, Bart Ravensbergen, Rutger ten Velde, Jasper Adams en Samir Benghanem.

Ook keeperstrainer Gerrie Eijlers, fysiotherapeut Robert Baardse en bondscoach Erlingur Richardsson zitten nog in isolatie. Assistent Edwin Kippers was daardoor net als tegen Montenegro (34-30-zege) de eindverantwoordelijke.

Kippers zag dat Denemarken in de eerste helft onder aanvoering van sterspeler Mikkel Hansen uitliep naar een 21-12-voorsprong. Na rust wist Nederland de schade te beperken, al was het verschil na zestig minuten nog steeds groot.

Oranje neemt het woensdag nog op tegen Kroatië, dat net als Nederland op twee punten uit vier duels staat in de tweede groepsfase. Dan komt er een einde aan het succesvolste EK van de handbalmannen. De ploeg kwam voor het eerst door de eerste groepsfase.

Stand groep I

  • 1. Denemarken 4-8 (+27)
  • 2. Frankrijk 4-6 (+16)
  • 3. IJsland 4-4 (+4)
  • 4. Kroatië 4-2 (-12)
  • 5. Montenegro 4-2 (-16)
  • 6. Nederland 4-2 (-19)

Denemarken toont geen genade

Nederland kreeg maandag een paar uur voor het duel met Denemarken eindelijk wat goed coronanieuws, want de testrondes op zondag en maandagochtend hadden geen nieuwe besmettingen bij spelers opgeleverd. Robin Schoenaker testte na zeven dagen isolatie bovendien negatief en mocht weer meedoen.

Toch was het al snel duidelijk dat Oranje te veel kwaliteit miste om het topland Denemarken lastig te maken, ook omdat spelmaker Luc Steins door een knieblessure de hele wedstrijd op de bank bleef.

De Denen zijn de wereldkampioen van 2019 en 2021 en de olympisch kampioen van 2016. Vorig jaar eindigde de ploeg als tweede bij de Spelen van Tokio. Maandag tegen Nederland kwamen de Scandinaviërs geen enkele keer op achterstand en toonden ze geen genade met Oranje.

Dani Baijens was de productiefste speler bij Nederland met zes treffers. Ivar Stavast en Tom Jansen scoorden ieder vier keer.

Topland Denemarken was zoals verwacht een maatje te groot voor Oranje.

Topland Denemarken was zoals verwacht een maatje te groot voor Oranje.
Topland Denemarken was zoals verwacht een maatje te groot voor Oranje.
Foto: ANP