De Nederlandse handballers hebben zaterdag ondanks tal van afwezigen door het coronavirus de eerste overwinning geboekt in de hoofdronde van het EK. De ploeg van bondscoach Erlingur Richardsson, die er door de coronaperikelen zelf niet bij was, won in Boedapest met 34-30 van Montenegro.

Door de overwinning heeft Oranje nu twee punten uit drie wedstrijden en daarmee blijft een plek in de halve finales ver weg.

Er staan nog twee groepswedstrijden op het programma voor Nederland. Maandag is Denemarken de tegenstander, waarna de hoofdronde woensdag wordt afgesloten tegen Kroatië. De nummer één en twee gaan door naar de laatste vier.

De Nederlandse mannen worden al het gehele EK geplaagd door coronabesmettingen en dat kreeg op de ochtend voor de wedstrijd tegen Montenegro een vervolg. Ditmaal waren er positieve sneltesten voor bondscoach Richardsson en keeperstrainer Gerrie Eijlers, die door alle afwezigen ook speeltijd kreeg dit EK.

Een tweede test (een PCR-test) van Richardsson was zaterdagmiddag negatief, maar uit voorzorg ging de IJslander wel in quarantaine. Hij heeft milde klachten.

Met de twee nieuwe gevallen kwam het aantal afwezigen door corona op acht voor het duel met Montenegro. De spelers Rutger ten Velde, Jeffrey Boomhouwer, Robin Schoenaker, Iso Sluijters, Dennis Schellekens en Bart Ravensbergen zaten al in isolatie.

Stand Groep I

  • 1. Frankrijk 2-4 (+15)
  • 2. Denemarken 2-4 (+13)
  • 3. IJsland 2-2 (-3)
  • 4. Nederland 3-2 (-7)
  • 5. Montenegro 3-2 (-7)
  • 6. Kroatië 2-0 (-11)
Bekijk de EK-zege van de Nederlandse handballers op Montenegro
162
Bekijk de EK-zege van de Nederlandse handballers op Montenegro

Onervaren Van Leeuwen maakt indruk

Met assistent-bondscoach Edwin Kippers als eindverantwoordelijke op de bank in de MVM Dome in Boedapest speelde het gelegenheidsteam van Oranje verrassend goed tegen Montenegro, dat na een kwartier nog wel met 10-6 leidde.

Daarna begon het te draaien bij Oranje, met vloeiende acties van Tommie Falke, die vanaf de linkerhoek drie keer scoorde. Bij rust stond Nederland op een 18-16-voorsprong.

In de tweede helft hield Nederland het hoge niveau vast en slaagde de ploeg erin de voorsprong zelfs uit te bouwen naar vier goals verschil. Luc Steins bewees zijn waarde als creatief brein. Hij scoorde geregeld, maar liet het vooral door zijn teamgenoten afmaken. Zo waren Dani Baijens en cirkelspeler Samir Benghanem ieder vijf keer trefzeker.

Kay Smits was met negen treffers opnieuw topscorer en Steins en Falke scoorden ieder zes keer. De absolute sensatie was keeper Thijs van Leeuwen, die pas vrijdag was ingevlogen met nauwelijks interlandervaring. Hij werd uitgeroepen tot man van de wedstrijd.

Keeper Thijs van Leeuwen werd verkozen tot man of the match.

Keeper Thijs van Leeuwen werd verkozen tot man of the match.
Keeper Thijs van Leeuwen werd verkozen tot man of the match.
Foto: Getty Images