Roel Boomstra heeft nog één zege nodig om zijn derde wereldtitel dammen te veroveren. De Nederlander staat met 2-0 voor tegen de Rus Aleksandr Schwartzman.

Een tiebreak met partijen sneldammen beslist donderdag de uitkomst van de tweekamp om de wereldtitel in Eindhoven. Schwartzman moet er drie winnen om Boomstra van de titel te houden.

"De kans is niet groot, maar je weet het nooit", stelde de 54-jarige Rus na de twaalfde en laatste reguliere ronde, die opnieuw in remise eindigde.

De 28-jarige Boomstra won in de tweekamp de tiebreak na de zesde ronde en de reguliere partij in de achtste ronde. Hij heeft daardoor al twee overwinningen op zak en heeft er nog maar één nodig om de titel binnen te slepen.

De finale tiebreak start met drie partijen 'rapid'. Als er dan nog geen beslissing is gevallen, volgen er drie partijen 'blitz'. Als de titelstrijd dan nog niet is beslist, wordt de 'superblitz' ingezet.

Boomstra werd eerder in 2016 en 2018 wereldkampioen. Titelverdediger Schwartzman heeft vijf wereldtitels achter zijn naam.