Autocoureur Nasser Al Attiyah heeft vrijdag voor de vierde keer in zijn loopbaan de Dakar Rally gewonnen. Bij de motoren was Sam Sunderland voor de tweede keer de beste.

De 51-jarige Al Attiyah ging met een ruime marge de laatste etappe in en kwam in de klassementsproef over 164 kilometer naar Djedda niet meer in de problemen. Hij won Dakar ook in 2011, 2015 en 2019.

Zijn teamgenoot Henk Lategan uit Zuid-Afrika was de snelste in de laatste etappe. Lategan bleef de Fransman Stéphane Peterhansel, recordwinnaar in Dakar met veertien eindzeges, 49 seconden voor.

Al Attiyah deed het rustig aan en gaf bijna acht minuten toe, maar zijn voorsprong op zijn Franse concurrent Sébastien Loeb was groot genoeg. Bernhard ten Brinke gaf zo'n 4,5 minuut toe op Lategan en eindigde in de slotetappe in de top tien.

Sam Sunderland pakte de eindzege bij de motoren.

Sam Sunderland pakte de eindzege bij de motoren.
Sam Sunderland pakte de eindzege bij de motoren.
Foto: Pro Shots

Sunderland was ook in 2017 de beste

Bij de motoren schreef de Chileen Pablo Quintanilla de laatste klassementsproef op zijn naam. Hij werd tweede in het klassement, op 3 minuten en 27 seconden van Sunderland. De Oostenrijker Matthias Walkner werd derde op 6.47.

De 32-jarige Sunderland won de befaamde rally in 2017 voor het eerst, toen nog op Zuid-Amerikaanse bodem. Dit jaar wisselden hij, Walkner en de Fransman Adrien Van Beveren elkaar steeds af aan kop van de ranglijst. Van Beveren verloor donderdag in de voorlaatste etappe veel tijd en daarmee ook de leiding aan Sunderland.

Sunderland pakte zijn titel in de Dakar Rally van vijf jaar geleden als KTM-rijder. Dit jaar kwam hij namens GasGas Factory Racing in actie. In 2019 en vorig jaar eindigde hij als nummer drie in het klassement.