Carlos Sainz heeft dinsdag voor de veertigste keer in zijn loopbaan een etappe in de Dakar Rally gewonnen. De 59-jarige Spanjaard deed dat voor het eerst in een elektrische auto.

Sainz hield in de derde etappe de Zuid-Afrikaan Henk Lategan (Toyota) 38 seconden achter zich. De Fransman Stéphane Peterhansel (Audi) werd derde, op 1 minuut en 41 seconden.

Het is de eerste overwinning voor een elektrische auto in de Dakar Rally. Sainz rijdt deze editie van Dakar voor het eerst in een Audi RS Q e-tron.

In het klassement heeft Sainz al ruim twee uur achterstand op de leider, de Qatarees Nasser Al Attiyah. De vader van Formule 1-coureur Carlos Sainz staat zeventiende.

Bij de motoren ging de zege naar de Portugees Joaquim Rodrigues (Hero MotoSports), die de Australiër Toby Price ruim een minuut voorbleef. De Amerikaan Mason Klein werd kort achter Price derde.

Pech onderweg voor de Spaanse rallyrijder Carlos Checa.

Pech onderweg voor de Spaanse rallyrijder Carlos Checa.
Pech onderweg voor de Spaanse rallyrijder Carlos Checa.
Foto: Reuters

Van Kasteren derde bij de trucks

De Rus Dmitry Sotnikov won de derde etappe bij de trucks. Hij bleef in zijn Kamaz teamgenoot Andrey Karginov een minuut voor. Achter de twee Russen eindigde Janus van Kasteren (Team De Rooy) als derde op ruim drie minuten.

Martin van den Brink zat daar twee plaatsen achter, op bijna acht minuten van de winnaar. Maurik van den Heuvel kwam binnen als negende en Pascal de Baar werd tiende. Sotnikov behoudt de leiding in het klassement en Van Kasteren blijft de nummer zes.

De klassementsproef van de derde etappe ging over 255 kilometer, met start en finish in de Saudi-Arabische plaats Al Qaisumah.