Peter Wright heeft zich dinsdag geplaatst voor de achtste finales van het WK darts. De Schot vocht zich tegen Damon Heta terug van een 0-2-achterstand in sets en boekte een 4-2-overwinning. Dankzij een nipte 4-3-zege op Daryl Gurney voegde ook Rob Cross zich bij de laatste zestien.

Wright begon dramatisch aan zijn partij tegen de nummer 31 van de Order of Merit. De wereldkampioen van 2020 verloor de eerste set met 1-3 en ook de tweede set ging naar Heta (2-3), ondanks een break in de openingsleg.

De 51-jarige Schot merkte dat het niet liep en besloot terug te grijpen op een oud setje pijlen. Daarna begon hij beter te gooien. Hij won de derde set na vijf legs met een knappe 161-finish, waarna de rollen werden omgedraaid.

De vanaf dat moment superieure Wright verloor in de laatste drie sets nog maar één leg en liet zijn Australische opponent kansloos. De nummer twee van de wereld neemt het in de achtste finales op tegen Ryan Searle, die eerder op de dag Danny Noppert uitschakelde (4-2).

Rob Cross voegde zich ook bij de laatste zestien.

Rob Cross voegde zich ook bij de laatste zestien.
Rob Cross voegde zich ook bij de laatste zestien.
Foto: Pro Shots

Cross met moeite naar laatste zestien

Eerder op de avond bereikte de 31-jarige Cross eveneens de vierde ronde van het WK. De Engelsman voegde zich voor de derde keer in zijn carrière bij de laatste zestien; de laatste keer was in 2019. Bij zijn debuut op het WK, een jaar eerder, greep hij meteen de wereldtitel.

Cross begon uitstekend tegen Gurney en stond al snel op een 2-0-voorsprong. In de derde set ging het minder voortvarend met 'Voltage', die de beslissende leg aan zijn Noord-Ierse tegenstander moest laten. Ook in de vierde set had Cross het moeilijk, maar hij slaagde er wel in om terug te komen van een 2-0-achterstand en de set alsnog naar zich toe te trekken.

Gurney knokte zich daarna opnieuw terug en maakte er 3-2 van. Zijn opmars leek daarna te stranden. Hij slaagde er in de zesde set echter in om terug te komen van een 2-0-achterstand en de set alsnog te winnen. In de beslissende set kwam Cross al snel op een 2-0-voorsprong en leek opnieuw Gurney terug te komen, maar met een fenomenale 170-finish besliste Cross de wedstrijd.

Michael van Gerwen had dinsdagavond eigenlijk ook in actie moeten komen, maar de Brabander moest zich terugtrekken omdat hij positief was getest op het coronavirus.