Lamine Diack, de controversiële oud-voorzitter van de internationale atletiekbond, is vrijdag op 88-jarige leeftijd overleden. De Senegalees stond van 1999 tot 2015 aan het hoofd van de IAAF (nu World Athletics).

In september vorig jaar kreeg Diack nog een gevangenisstraf van vier jaar, waarvan twee jaar voorwaardelijk, vanwege corruptie. Een Franse rechter oordeelde dat de oud-voorzitter van de mondiale atletiekbond en het voormalige lid van het internationaal olympisch comité (IOC) zich schuldig had gemaakt aan corruptie.

Daarnaast zou Diack onder meer voor bijna 3,5 miljoen euro aan steekpenningen hebben geaccepteerd. Als tegenprestatie zorgde hij ervoor dat positieve resultaten van atleten bij dopingcontroles werden verdoezeld of vertraagd.

Daardoor konden de betrapte sporters alsnog deelnemen aan grote toernooien, zoals de Olympische Spelen van 2012 in Londen. Het zou hierbij vooral om Russische atleten zijn gegaan, in de periode van 2011 tot en met 2013.

Diack, zelf een voormalige atleet, werd bij de internationale atletiekfederatie in 2015 opgevolgd door de Brit Sebastian Coe.