Sportkoepel NOC*NSF en alle sportbonden roepen iedereen op om zich strikt aan de coronaregels te halen. De naleving is bij sportclubs momenteel nog onvoldoende.

Uit peilingen van de afgelopen weken blijkt volgens NOC*NSF dat in 35 procent van alle bezoeken aan sportkantines nog niet wordt gecontroleerd op een coronatoegangsbewijs, terwijl dit wel verplicht is.

"Het is cruciaal dat we ons met elkaar blijven inzetten om sporten bij sportclubs mogelijk te houden", zegt algemeen directeur Marc van den Tweel maandag namens NOC*NSF.

"We roepen iedereen daarom dringend op om het coronatoegangsbewijs bij de ingang van sporthal, clubhuis en de kantine goed te controleren en zich daarnaast goed te houden aan de basisregels zoals handen wassen, voldoende frisse lucht en afstand houden."

'Alleen samen houden we de sport open'

Volgens Van den Tweel hebben ook sporters zelf een grote verantwoordelijkheid. "Aan de bijna tien miljoen mensen die graag wekelijks sporten, vragen we om zelf actief te helpen bij het naleven van alle spelregels", zegt hij.

"Je kan al helpen door uit jezelf je aan de basisregels te houden en je coronatoegangsbewijs en ID tevoorschijn te halen en te tonen. En natuurlijk roepen we ook iedereen op om als vrijwilliger mee te helpen. Alleen samen houden we de sport open."

Toeschouwers zijn wegens de minimaal drie weken durende maatregelen niet welkom in de prof- én amateursport. Het verbod geldt tot zeker 4 december.

Toeschouwers zijn niet welkom bij sportwedstrijden.

Toeschouwers zijn niet welkom bij sportwedstrijden.
Toeschouwers zijn niet welkom bij sportwedstrijden.
Foto: ANP