Sifan Hassan behoort voor het derde jaar op rij tot de vijf vrouwen die kans maken om tot beste atlete van de wereld te worden gekozen. Haar naam prijkt op de shortlist die de mondiale atletiekfederatie dinsdag heeft vrijgegeven.

De afgelopen twee jaar greep Hassan steeds naast de titel. In 2020 won de Venezolaanse hink-stap-springster Yulimar Rojas de verkiezing, het jaar daarvoor ging de World Athletics Award naar de Amerikaanse 400 meterhordeloopster Dalilah Muhammad.

Rojas behoort ook dit jaar tot de kandidaten, evenals Faith Kipyegon (1.500 meter) uit Kenia, de Amerikaanse Sydney McLaughlin (400 horden) en de Jamaicaanse sprintster Elaine Thompson-Herah.

De 28-jarige Hassan veroverde afgelopen zomer op de Olympische Spelen in Tokio goud op de 5.000 en 10.000 meter en won ook nog eens brons op de 1.500 meter.

Ze is de eerste atlete die de drie afstanden combineerde op een groot kampioenschap. In oktober werd ze gekozen tot Europees atlete van het jaar.

Hassan hoort op 1 december tijdens een virtuele uitreiking of ze de ereprijs van World Athletics krijgt. Ze kan de eerste Nederlandse atlete worden die de eer te beurt valt. Dafne Schippers stond in 2014 en 2015 ook de shortlist, maar greep naast de winst.