Estavana Polman hoeft geen nieuwe operatie aan haar rechterknie te ondergaan. De sterspeelster van de Nederlandse handbalploeg blijft aan haar herstel werken en hoopt nog steeds in december te kunnen spelen op het WK in Spanje.

"Ik wil vol voor het WK gaan", zegt Polman, die vertrouwen put uit recent medisch onderzoek. De opbouwspeelster van Oranje en de Deense club Esbjerg liep in mei voor de tweede keer in een jaar tijd een zware knieblessure op. Daardoor miste ze de Olympische Spelen.

Polman werd eerder deze week wel opgenomen in de voorlopige WK-selectie van interim-bondscoach Monique Tijsterman, al is het nog onzeker of de 29-jarige Arnhemse op tijd fit is.

Polman vertelde begin deze maand dat haar herstel minder voorspoedig gaat dan gedacht. Afgelopen week liet ze haar rechterknie onderzoeken in het ziekenhuis.

"Ik sta er hartstikke goed voor. Maar ik heb te maken met een neurologisch probleem in de aansturing, de schakeling tussen mijn hoofd en de hamstring die de knie aanstuurt. Dat contact moet terugkomen. En wanneer dat gebeurt, weten de artsen ook niet", aldus Polman.

'Ik heb anderhalf jaar amper wedstrijden gespeeld'

Polman veroverde bijna twee jaar geleden met Oranje de wereldtitel. Ze werd gekozen tot beste speelster van dat WK in Japan. Een half jaar later scheurde ze de kruisband van haar rechterknie. Na een maandenlange revalidatie keerde ze begin van dit jaar terug bij de Nederlandse selectie, maar in mei liep ze weer een knieblessure op die een operatie vereiste.

Polman werkt op trainingscomplex Papendal aan haar herstel. "Het wordt alles of niets, er zit niets tussenin", zei ze vorige week in het tv-programma Jinek over haar WK-deelname. "Of het wordt helemaal te gek en ik ga het redden, of ik moet weer onder het mes. Dat is de harde werkelijkheid."

Polman hoopt ondanks de fysieke tegenslagen een belangrijke rol te kunnen spelen op het WK. "Ik heb al anderhalf jaar amper wedstrijden gespeeld. Als ik mee mag, ga ik mee om het team te steunen en tegelijkertijd ritme op te doen. Maar ik zeg altijd: ik heb maar één bal nodig. Als het in de finale tien seconden voor tijd 20-20 staat, geef mij die bal dan maar."

Oranje speelt in de eerste groepsfase op het WK tegen Puerto Rico, Oezbekistan en Zweden. De drie beste landen plaatsen zich voor de volgende ronde.