De Zuid-Afrikaanse cricketer Quinton de Kock is dinsdag niet komen opdagen bij de wedstrijd tegen West-Indië op het WK Twenty20. Hij deed dat uit protest nadat de cricketbond van zijn land alle spelers had opgedragen om te knielen als statement tegen racisme.

Bij de eerste wedstrijd van Zuid-Afrika, zaterdag tegen Australië, bleef De Kock net als zijn eveneens witte ploeggenoten Anrich Nortje en Heinrich Klaasen staan met zijn handen in zijn zij. Andere spelers van het team besloten om wel te knielen en sommigen staken alleen een vuist in de lucht.

De Zuid-Afrikaanse bond CSA stoorde zich aan die verschillende houdingen, zeker toen het zag dat de volledige selecties van onder meer Engeland en West-Indië wel knielden voor de start van de wedstrijd. Enkele uren voor het tweede WK-duel besloot de CSA daarom om alle spelers op te dragen dat voorbeeld te volgen.

"Diversiteit kan en moet tot uiting komen in vele facetten van ons dagelijks leven, maar niet als het gaat om het innemen van een standpunt tegen racisme", zei CSA-voorzitter Lawson Naidoo. Volgens hem was het een unanieme beslissing van het bestuur om met een verplichting te komen.

Quinton de Kock deed nog wel mee in de eerste wedstrijd tegen Australië.

Quinton de Kock deed nog wel mee in de eerste wedstrijd tegen Australië.
Quinton de Kock deed nog wel mee in de eerste wedstrijd tegen Australië.
Foto: Getty Images

'Gezien onze geschiedenis moeten we standpunt innemen'

Alle spelers gaven gehoor aan de opdracht van de bond, op De Kock na. De voormalige aanvoerder van de nationale ploeg bleef weg en is volgens geruchten al vanuit Dubai naar huis teruggekeerd.

De CSA heeft kennis genomen van de "persoonlijke beslissing" van de batsman om niet op zijn knieën te gaan, maar is niet van plan het standpunt te wijzigen. "Het bestuur vindt het absoluut noodzakelijk dat het team een verenigd en consistent standpunt inneemt tegen racisme, vooral gezien onze geschiedenis", zegt de organisatie, doelend op het apartheidsregime uit het verleden.

Zonder De Kock won Zuid-Afrika met acht wickets verschil van West-Indië. Nederland deed ook mee aan het WK, maar werd na drie nederlagen uitgeschakeld.