Bashir Abdi heeft zondag in een Europees record en een parcoursrecord de marathon van Rotterdam gewonnen. De Belg snelde in een sensationeel snelle tijd van 2:03.35 naar winst. Tweevoudig winnaar Marius Kipserem uit Kenia werd tweede in 2:04.11 en de Ethiopiër Dawit Wolde finishte als derde.

De 32-jarige Abdi was als grote favoriet gestart bij de veertigste editie van de marathon van Rotterdam, nadat hij op de Olympische Spelen in Tokio afgelopen zomer brons had gepakt. Hij maakte die favorietenrol meer dan waar door ver onder het Europese record te duiken. Roy Hoornweg (2:16.38) was de beste Nederlander en de Keniaanse Stella Barsosio (2:22.08) won bij de vrouwen. Tirza van der Wolf was de beste Nederlandse vrouw in 2:34.52.

Het Europese record op de marathon was sinds 2015 2:04,16 en stond op naam van de Turk Kaan Kigen Özbilen. De winnende tijd van Abdi ligt ook onder de 2.03.39, waarin de Ethiopiër Tamirat Tola vorige week de marathon van Amsterdam won. Zo kwam de Maasstad in bezit van de snelste marathon die ooit op Nederlandse bodem is gelopen. Het wereldrecord is 2:01.39 van de Keniaan Eliud Kipchoge.

Het parcoursrecord in Rotterdam was 2:04.11, gelopen door Kipserem in 2019. Dat was tot zondag ook de laatste editie van de marathon van Rotterdam, die in april 2020 werd afgelast vanwege de coronapandemie en ook afgelopen voorjaar niet kon doorgaan.

De in Somalië geboren Abdi, die op zesjarige leeftijd naar Europa vluchtte, gaat de boeken in als de eerste Europese winnaar van de marathon van Rotterdam sinds de Spanjaard Fabián Roncero in 1998. De laatste Belgische winnaar was Vincent Rousseau in 1994.

Kipserem al vroeg in de aanval

Zondag in Rotterdam lag het tempo vanaf het begin hoog en met Kipserem had Abdi een geduchte concurrent. De 33-jarige atleet, winnaar in 2016 en 2019, versnelde al na 25 kilometer. Wolde en de Keniaan Emmanuel Saina volgden even, maar bij een volgende tempoversnelling kwam de titelverdediger alleen aan kop te lopen.

Na 30 kilometer werd duidelijk dat Kipserem het in zijn eentje niet ging volhouden. Abdi sloot na 32,5 kilometer weer aan en ook Wolde keerde terug voorin. Het trio bleef enkele kilometers bij elkaar, maar op 6 kilometer van de meet trok Abdi door en loste hij Kipserem en Wolde.

Abdi nam vervolgens steeds verder afstand en wist in de laatste kilometers dat hij ging winnen. Na 42 kilometer en 195 meter kwam hij solo met een parcoursrecord en een Europees record over de meet op de Coolsingel. Zo werd het een bijzondere editie van de marathon van Rotterdam, die in 2022 gewoon weer in het voorjaar zal worden gehouden.

Bashir Abdi komt juichend over de finish.

Bashir Abdi komt juichend over de finish.
Bashir Abdi komt juichend over de finish.
Foto: ANP