Naomi Visser is donderdag bij de WK turnen in Japan op de verdienstelijke vijfde plek geëindigd in de meerkampfinale. De Nederlandse noteerde daarmee het beste resultaat uit haar loopbaan op dat onderdeel.

De twintigjarige Visser, die zich als elfde had geplaatst voor de eindstrijd, kwam na een foutloze meerkamp tot 52,832 punten. Ze deed het daarmee een stuk beter dan in de WK-finales van 2018 (14e) en 2019 (23e).

Met haar vijfde plaats verbeterde Visser bovendien Nederlands beste prestatie ooit in een mondiale meerkampfinale. In 2001 eindigde Verona van de Leur op plek negen bij de wereldkampioenschappen in Gent.

De post-olympische WK in het Japanse Kitakyushu kende - slechts drie maanden na de Olympische Spelen in Tokio - echter een mindere bezetting doordat diverse turnsters een pauze inlasten na hun deelname in de Japanse hoofdstad.

Melnikova verovert wereldtitel op meerkamp

Het goud in Kitakyushu ging naar Angelina Melnikova, die zich als eerste voor de eindstrijd had geplaatst. De 21-jarige Russin noteerde 56,632 punten en dat was genoeg om de eerste wereldtitel uit haar loopbaan te veroveren.

Daarmee bleef ze de Amerikaanse Leanne Wong voor. Wong turnde met een foutloze wedstrijd naar 56,340 punten. Haar landgenote Kayla di Cello, die aan de brug ten val kwam, greep met 54,566 punten het brons.

Het is voor het eerst sinds 2010 dat een niet-Amerikaanse turnster de wereldtitel op de meerkamp verovert. Bij de WK in Rotterdam in 2010 was Aliya Mustafina uit Rusland de laatste die dat presteerde.