De Nederlandse teamsprinters hebben zich woensdag bij de WK baanwielrennen in Roubaix voor het vierde jaar op rij tot wereldkampioen gekroond. Eerder op de avond pakte Maike van der Duin zilver op de scratch.

Jeffrey Hoogland, Harrie Lavreysen en Roy van den Berg waren in de eerste twee rondes van de teamsprint al de snelsten van allemaal. In de finale troefden ze Frankrijk af: 41,979 om 42,550. Duitsland klopte Rusland in de strijd om brons.

Nederland domineert al jaren op de teamsprint. Oranje ging in 2018, 2019 en 2020 ook al met de wereldtitel aan de haal en is regerend olympisch én Europees kampioen op het onderdeel.

De twintigjarige WK-debutante Van der Duin hoefde op het onderdeel scratch alleen de Italiaanse Martina Fidanza voor zich te dulden. Het brons was voor Jennifer Valente uit de Verenigde Staten.

Eerder deze maand debuteerde Van der Duin al verdienstelijk tussen de senioren bij de EK in Zwitserland. Ze werd toen vierde op zowel de scratch als het omnium.

Een blije Maike van der Duin met haar zilveren WK-medaille.

Een blije Maike van der Duin met haar zilveren WK-medaille.
Een blije Maike van der Duin met haar zilveren WK-medaille.
Foto: ANP

Nederlandse teamsprintsters zijn wereldrecord kwijt

Bij de teamsprint voor vrouwen nam Duitsland het wereldrecord over van Nederland. Pauline Sophie Grabosch, Lea Sophie Friedrich en Emma Hinze scherpten de toptijd in de kwalificaties al aan van 46,551 naar 46,511 en kwamen in de gewonnen finale tegen Rusland tot 46,064.

Nederland had het record twee weken geleden neergezet bij het veroveren van de Europese titel. Oranje nam afgelopen seizoen vanwege onder meer de coronamaatregelen niet deel aan wedstrijden om de Nations Cup en ontbreekt om die reden op de WK.

De huidige WK-editie wordt gehouden in het Vélodrome Couvert Régional Jean-Stablinski in Roubaix, dat naast de baan ligt waarop bij het wegwielrennen wordt gefinisht tijdens de klassieker Parijs-Roubaix. Het toernooi zou eigenlijk in juni in Turkmenistan plaatsvinden, maar dat ging wegens de coronapandemie niet door.

De WK baanwielrennen duurt nog tot en met zondag.