Khalid Choukoud zegt zondag "in bloedvorm" aan de start van de marathon van Amsterdam te verschijnen. De 35-jarige marathonloper geldt als de grote favoriet voor de Nederlandse titel, die verdeeld wordt in de wedstrijd door de hoofdstad.

"Ik heb al zeventien Nederlandse titels, maar deze wil ik er graag bij hebben", zegt Choukoud in de aanloop naar marathon van Amsterdam. "Ik ben in bloedvorm en wil graag laten zien dat ik na Abdi Nageeye de beste Nederlandse marathonloper ben."

Choukoud bereidt zich doorgaans in Marokko voor op een marathon, maar deze keer bleef de Hagenaar in eigen land. "Met een hoogzwangere vrouw thuis kon ik niet weggaan op trainingskamp. Inmiddels ben ik vader geworden van een mooie dochter. Ik heb echt een topjaar, want ik reken mijn deelname aan de Olympische Spelen ook tot de hoogtepunten. Evenals mijn persoonlijke record van 2:09.55, dat ik dit voorjaar liep in Siena."

Choukoud zegt veel zin te hebben in de marathon door de hoofdstad. "Ik bewaar goede herinneringen aan Amsterdam, ik heb er twee keer goed gelopen en in 2016 werd ik er al eens Nederlands kampioen."

"Ik heb met mijn tijd van 2:09.55 al voldaan aan de limiet voor de WK volgend jaar, dus ik kan zonder druk en onbevangen lopen in de wetenschap dat ik fitter dan ooit ben. Onlangs liep ik in Manchester nog een persoonlijk record op de 10 kilometer, dus ik kijk echt uit naar de strijd met de andere Nederlanders."

Vincent Kipchumba uit Kenia won in 2019 de laatste editie van de marathon van Amsterdam.

Vincent Kipchumba uit Kenia won in 2019 de laatste editie van de marathon van Amsterdam.
Vincent Kipchumba uit Kenia won in 2019 de laatste editie van de marathon van Amsterdam.
Foto: ANP

Marathon telt ruim 31.000 deelnemers

De 45e editie van de marathon van Amsterdam telt ruim 31.000 deelnemers, van wie ongeveer 9.000 uit het buitenland. Bijna 10.000 atleten lopen de hele marathon, de klassieke afstand van 42,195 kilometer. De overige deelnemers lopen de kortere afstanden, zoals de halve marathon of 8 kilometer.

De organisatie van het hardloopevenement in de hoofdstad presenteerde deze cijfers met de nodige trots. "We zijn blij dat we weer met elkaar mogen lopen en heel opgelucht dat de gemeente groen licht heeft gegeven na een lange periode van onzekerheid", aldus wedstrijddirecteur René Wit.

Hij noemde specifiek het internationale karakter van de marathon van Amsterdam. Mensen uit 107 verschillende landen komen rennen in de hoofdstad. Een coronatoegangsbewijs is niet nodig voor deelnemers en toeschouwers. Wel moeten de bezoekers van het Olympisch Stadion, waar start en finish zijn, een coronatoegangsbewijs laten zien.