De zes Nederlandse topschakers die een kort geding hadden aangespannen tegen de Nederlandse schaakbond en de gemeente Hoogeveen, zijn woensdag door de voorzieningenrechter in het ongelijk gesteld. Ze moeten daarom een coronatoegangsbewijs kunnen laten zien. Het toernooi begint vrijdag.

Titelverdediger Lucas van Foreest, oud-kampioen Sergey Tiviakov, Sipke Ernst, Migchiel de Jong, Ivo Maris en Machteld van Foreest stapten naar de rechter. In hun ogen is het oneerlijk dat een coronapas nodig is om naar binnen te mogen.

Volgens het zestal haalt een test ze uit hun ritme, verstoort die hun voorbereiding en is dat niet wenselijk voor een eerlijke strijd. Gevaccineerde schakers hoeven namelijk niet getest te worden.

De voorzieningenrechter ging daar echter niet in mee. "Het schaaktoernooi is van dusdanig hoog niveau dat het hier niet om een amateursporttoernooi gaat. De huidige regelgeving laat niet toe dat wedstrijden als deze worden georganiseerd zonder dat de deelnemers beschikken over een coronatoegangsbewijs", staat in een schriftelijke verklaring.

"Een gemeente is bij uitstek gehouden deze regelgeving na te leven. Deze is immers het bevoegd gezag dat moet toezien op naleving van deze regelgeving. De voorzieningenrechter is verder van oordeel dat de schaakbond het toernooi, dat al lang in voorbereiding is, niet op het laatste moment ergens anders hoeft te organiseren."

Dit deed de coronapas met de vaccinatiegraad in andere landen
180
Dit deed de coronapas met de vaccinatiegraad in andere landen

Devaluatie van NK schaken dreigt

De gemeente Hoogeveen heeft het NK voor mannen en vrouwen als evenement aangemerkt. Daardoor hebben alle deelnemers een geldige QR-code nodig en kan de verplichting ontstaan om zich dagelijks te laten testen op het coronavirus.

De kans is groot dat de zes schakers die het kort geding hadden aangespannen, het NK nu links laten liggen. Titelverdediger Van Foreest liet eerder deze week al weten zich af te zullen melden als hij een coronatoegangsbewijs moet tonen.

Toernooidirecteur Loek van Wely verwacht niet dat Van Foreest zich bedenkt. "Volgens mij is het een feit dat hij niet meedoet en dat is vervelend. Hij is een principiële jongen en we kunnen hem niet gaan dwingen. Hij moet zijn eigen keuzes maken en of die goed of slecht zijn, daar komt hij vanzelf achter."

"Ik had hem er liever bij gehad en heb ook mijn bedenkingen over de QR-code. Maar ik moet kiezen tussen 85 procent van de deelnemers helpen of 0 procent. Met dit scenario hadden we al rekening gehouden en de weggevallen deelnemers worden vervangen."

Het NK begint vrijdag en eindigt op zaterdag 23 oktober. Acht vrouwen strijden om de Nederlandse titel. Bij de mannen werken de schakers een knock-outtoernooi af. De vier die overblijven, strijden tussen 27 november en 3 december in Rotterdam om de titel.