Zes topschakers willen bij de rechter afdwingen dat een coronatoegangsbewijs niet nodig is bij het NK, dat vrijdag begint in het gemeentehuis van Hoogeveen. De Nederlandse schaakbond denkt niet dat er nog een andere locatie kan worden gevonden voor het toernooi.

"Dat betekent dat het kort geding woensdag doorgaat", zegt advocaat Lex de Jager van schaakbond KNSB dinsdag.

Een coronapas is verplicht om het gemeentehuis van Hoogeveen in te komen. Dat betekent voor deelnemers die niet zijn gevaccineerd dat ze elke dag een coronatest moeten ondergaan.

Titelverdediger Lucas van Foreest, oud-kampioen Sergey Tiviakov, Sipke Ernst, Migchiel de Jong, Ivo Maris en Machteld van Foreest vinden dat oneerlijk en zijn daarom naar de rechter gestapt. Volgens het zestal haalt een test ze uit hun ritme, verstoort die hun voorbereiding en is dat niet wenselijk voor een eerlijke strijd. Gevaccineerde schakers hoeven namelijk niet getest te worden.

De zes schakers moeten uiterlijk dinsdagmiddag aan de bond doorgeven of ze aan het NK willen meedoen in het geval de rechter ze in het ongelijk stelt.

Lucas van Foreest zegt tegen RTV Drenthe dat hij zich in ieder geval zal afmelden als het kort geding niks oplevert. "En ik verwacht dat van de zes mensen die het kort geding hebben aangespannen velen niet mee zullen doen. Dat zal een enorme degradatie voor het toernooi zijn. Ik ben de titelverdediger en de als tweede geplaatste schaker doet ook mee met het kort geding."

Dit deed de coronapas met de vaccinatiegraad in andere landen
180
Dit deed de coronapas met de vaccinatiegraad in andere landen

'Eigenlijk niet meer mogelijk om toernooi elders te organiseren'

Een andere speellocatie voor het toernooi is geopperd als een mogelijkheid om de verplichting van het tonen van de coronapas te laten vervallen, maar de schaakbond ziet dat niet meer gebeuren.

"Het is een NK, daar komt organisatorisch veel bij kijken", zegt advocaat De Jager. "Het toernooi begint vrijdag al en dus is het eigenlijk niet meer mogelijk het toernooi nog elders te organiseren. Ook niet op een andere plek in Hoogeveen, want voor elke locatie in die gemeente geldt dezelfde eis van het coronatoegangsbewijs."

"Als de zes de zaak winnen, dan zal de bond uiteraard gehoor geven aan de uitspraak. Maar als ze geen gelijk krijgen en de verplichting tot testen blijft, willen we wel weten of ze dan toch willen meedoen", zegt De Jager. "Daar willen we snel duidelijkheid over, want het is kort dag en de bond is al aan het puzzelen met alternatieve speelschema's, omdat mogelijk andere schakers moeten worden toegevoegd aan het deelnemersveld."

Het NK voor mannen en vrouwen in Hoogeveen eindigt op zaterdag 23 oktober. Acht vrouwen strijden om de Nederlandse titel. Bij de mannen werken 24 schakers een knock-outtoernooi af. De vier die overblijven, strijden tussen 27 november en 3 december om de titel in Rotterdam.