Kenenisa Bekele is er zondag in Berlijn niet in geslaagd het wereldrecord op de marathon te verbeteren. De 39-jarige Ethiopiër moest genoegen nemen met een derde plaats en zag landgenoot Guye Adola winnen.

Bekele had vrijdag aangekondigd voor de tweede keer te gaan proberen de mondiale toptijd van Eliud Kipchoge uit 2018 (2:01.39) te verbeteren. Hij kwam er met 2:06.47 echter niet bij in de buurt.

De dertigjarige Adola boekte de eerste marathonoverwinning uit zijn carrière en deed dat in een tijd van 2:05.48. Bekele moest ook Bethwel Yegon uit Kenia voor zich dulden, die in 2:06.14 tweede werd.

Bekele had twee jaar geleden al eens vergeefs geprobeerd het wereldrecord van olympisch kampioen Kipchoge, die zelf overigens niet meedeed in Berlijn, te verbeteren. Destijds kwam Bekele er tijdens de race pas achter dat hij dat schema benaderde en kwam hij twee seconden tekort.

Ditmaal gaf Bekele ruim vijf minuten toe. "De marathon is altijd een uitdaging en halverwege kreeg ik het moeilijk", zei hij. "Ik bleef ervoor vechten om terug te komen vooraan en heb alles gegeven, maar helaas was het niet genoeg."

Volgende maand staat onder meer de marathon van Rotterdam op het programma. Het evenement wordt normaal gesproken in het voorjaar gehouden, maar is verschoven vanwege de coronapandemie.

Guye Adola boekte een gedenkwaardige zege in Berlijn.

Guye Adola boekte een gedenkwaardige zege in Berlijn.
Guye Adola boekte een gedenkwaardige zege in Berlijn.
Foto: Getty Images