De Europese golfers hebben een historische comeback nodig om de Ryder Cup nog te kunnen winnen. Het Amerikaanse team breidde zijn voorsprong zaterdag verder uit naar 11-5.

De Verenigde Staten hadden na de openingsdag een voorsprong van 6-2. De ochtendsessie in Wisconsin leverde een 3-1-score in het voordeel van de Amerikanen op, 's middags hield Europa gelijke tred in het tweede foursome: 2-2.

In de rijke geschiedenis van de Ryder Cup is het nooit eerder gebeurd dat een team op de slotdag een achterstand van zes punten goedmaakte. In de 42 voorgaande edities wist maar 9 keer een team te winnen dat op zondag met een achterstand begon.

"We zullen tot het einde blijven knokken", zei Sergio García. De Spanjaard speelt zijn tiende Ryder Cup voor Europa. "Eén ding is zeker: we zullen niet opgeven."

De waarschijnlijke zege van de VS komt in een periode waarin Europa dominant is. Van de laatste tien edities van het prestigieuze golftoernooi wonnen de Amerikanen er slechts drie.

Olympisch kampioen Xander Schauffele wilde nog niet te vroeg juichen. "Je loopt op de zaken vooruit", antwoordde de Amerikaan op de vraag of hij goud in Tokio of de zege in de Ryder Cup mooier vindt. "We hebben er niets aan om nu al aan de zege te denken."

"Er zijn zondag nog twaalf punten te verdelen. Er is nog genoeg werk te doen", stelde Schauffele.

Xander Schauffele viert met teamgenoot Justin Thomas de zege in hun foursome.

Xander Schauffele viert met teamgenoot Justin Thomas de zege in hun foursome.
Xander Schauffele viert met teamgenoot Justin Thomas de zege in hun foursome.
Foto: AFP