Bokser Oleksandr Usyk is de nieuwe wereldkampioen in het zwaargewicht van de vier bonden WBA, WBO, IBF en IBO. De Oekraïense uitdager van de WBO zorgde zaterdagavond voor een stunt door titelhouder en topfavoriet Anthony Joshua in Londen te verslaan.

Na een enerverend gevecht over twaalf ronden, dat plaatsvond in het stadion van Tottenham Hotspur, werd de 34-jarige Usyk door de jury unaniem tot winnaar op punten uitgeroepen: 117-112, 116-112 en 115-113.

Voor Usyk was het zijn negentiende overwinning als profbokser in evenzoveel partijen. Het was echter pas zijn derde gevecht in het zwaargewicht. Hij was eerder de onbetwiste wereldkampioen in het cruisergewicht. Usyk veroverde olympisch goud in het zwaargewicht bij de Olympische Spelen van 2012 in Londen.

Voor de 31-jarige Brit Joshua was het zijn tweede nederlaag in 26 profduels. Hij was zwaarder en groter en beschikte daardoor over een langere reach dan zijn opponent, die zich echter door zijn snellere voetenwerk goed staande wist te houden en tevens flink uitdeelde.

Joshua heeft recht op herkansing

Usyk was na zijn sensationele overwinning in tranen. Hij is na Evander Holyfield en David Haye de derde cruisergewicht die de wereldtitel verovert in het zwaargewicht.

Joshua was na zijn pijnlijke nederlaag nauwelijks aanspreekbaar. Hij heeft contractueel laten vastleggen dat hij binnen afzienbare tijd recht heeft op een revanchepartij tegen Usyk.

De wereldtitel van de bond WBC in het zwaargewicht is nog in handen van de Brit Tyson Fury. Hij verdedigt zijn kampioensgordel op 9 oktober in Las Vegas tegen de Amerikaan Deontay Wilder.